Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V Dukovanech proběhlo cvičení havarijního štábu.
V Dukovanech proběhlo cvičení havarijního štábu. PDF Tisk Email
Čtvrtek, 01 Září 2011 12:34

Dnes 31.8.2011 od 9.14 do 11.00 proběhlo v JE Dukovany havarijní cvičení s utajeným scénářem.  Cvičení se týkalo pouze členů havarijního štábu a  členů havarijní odezvy a nedotklo se dalších 2000 pracovníků, kteří  během plánované odstávky 1. reaktorového bloku pracují v JE Dukovany.
Námětem cvičení byl pád sudu  s radioaktivním odpadem  na úložišti nízko a středně radioaktivních odpadů v JE Dukovany.  Scénář cvičení zahrnoval porušení těsnosti spadlého sudu a únik  radioaktivních látek v okruhu do 1,5m od spadlého sudu a jejich likvidaci.

Sud byl shozen z cca 8 metrů z jeřábů a k překvapení všech zúčastněných se neroztrhl ani žádný šev.
Sud byl cvičně naplněn pískem, takže byl o cca 50-100 kg těžší, než by byl sud s nezpevněným odpadem.Pro úplnost uvádím, dle sdělení pana Šindeláře, že když se zkoušel pád sudu se zpevněným odpadem (s bitumenem), tak také nedošlo k jeho poškození, pouze se po dopadu více odrazil.
Cvičení, prověřilo schopnost sejití členů havarijního štábu, systém spojení se spolupracujícími orgány, předávání zpráv, schopnost havarijních dozimetrických měření i likvidace simulovaného zamoření.  

Petr Spilka





















Aktualizováno Pátek, 09 Září 2011 07:48