Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Folkové prázdniny přinášejí radost
Folkové prázdniny přinášejí radost PDF Tisk Email
Úterý, 26 Červenec 2011 11:20

Náměšť nad Oslavou, 27. července – Návštěvníci hudebního festivalu Folkové prázdniny ujeli během uplynulých dvou dnů desítky kilometrů na Oranžovém kole a získali přes dvě stě tisíc korun pro dvě neziskové organizace: Dům dětí a mládeže Radost v Náměšti nad Oslavou a Nadační fond dětské onkologie KRTEK při Fakultní nemocnici Brno.

Na speciálně upraveném rotopedu změřili hosté festivalu své síly v tradičním minutovém duelu a vyšlapali pro dvě vybrané neziskové organizace 201 348 Kč. Dům dětí a mládeže Radost získal 100 841 Kč, což bylo pouze o pár set korun více než druhá z podpořených institucí, Nadační fond dětské onkologie KRTEK. Ten si z Náměště odnáší 100 507 Kč.

Dobré věci pomohli senátor Vítězslav Jonáš, radní kraje Vysočina Marie Kružíková, starosta města Náměšť Vladimír Měrka i rektor Západomoravské vysoké školy v Třebíči Pavel Doležal. V sedle kola nechyběl ani přednosta Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno a předseda správní rady Nadačního fondu Krtek Prof. MUDr. Jaroslav Štěrba a ředitel DDM Radost Petr Krátký. Přidal se také početný tým cyklistů – zaměstnanců Jaderné elektrárny Dukovany. Podpořit návštěvníky v charitativním šlapání přijela i legendární postava české cyklistiky Josef Zimovčák.

 

 

Paní Stanislava Martínková, projektová manažerka Nadačního fondu Krtek, finanční pomoc oceňuje slovy: „Příspěvek z Oranžového kola využijeme na provoz ubytovny pro pacienty a jejich rodiče.“ Provozování ubytovny pro rodiče a děti je jedním z nejdůležitějších projektů této organizace. Ubytovna se stala nedílnou součástí kliniky a nepostradatelným zázemím pro onkologické pacienty a jejich rodiny. „Umožňuje dětem během léčby pobyt mimo nemocniční prostředí a současně zohledňuje finanční situaci rodin i jejich nárok na ubytování coby doprovodu hospitalizovaných dětí. Nejedná se o pouhé poskytnutí místa k přespání, snažíme se našim pacientům a jejich blízkým pobyt v nemocnici po všech stránkách co nejvíce usnadnit,“ dodává paní Martínková. Celkové roční náklady na provoz ubytovny činí cca 350 000 Kč.

„Příspěvek použijeme na nákup služebního vozidla Ford Transit. Kromě výtěžku Oranžového kola se nám sešlo více finančních příspěvků, proto jsme se rozhodli vyměnit 14 let staré auto za nový devítimístný vůz. Budeme jím vozit děti na soutěže a tábory, vůz bude sloužit také k zásobování,“ říká Petr Krátký, ředitel Domu dětí a mládeže Radost. Oranžové kolo se pro obě organizace dotočilo v pondělí 26.7. úderem 20. hodiny.

Pro tisíce návštěvníků festivalu Folkové prázdniny však hudební, výtvarné a taneční prázdniny pokračují. Osmidenní festival, který trvá až do 31. července, nabízí vystoupení řady českých i zahraničních umělců. Na scéně se objeví Jiří Pavlica s Hradišťanem, Spirituál Kvintet, Tomáš Klus, Glen Hansard a mnoho dalších (více na www.folkoveprazdniny.cz). Symbolické šeky budou obdarovaným předány při oficiálním ukončení festivalu Folkové prázdniny v sobotu 30.7. v 16.00 na pódiu v zámeckém parku (koncert 31.7. je koncertem „navíc“ – oslava 20 let trvání kapely „Druhá tráva“).

Jana Štefánková

Aktualizováno Pondělí, 01 Srpen 2011 08:05