Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Milióny vyhozené do Jihlavky
Milióny vyhozené do Jihlavky PDF Tisk Email
Pátek, 15 Červenec 2011 10:52

S nutným uzavřením důležité pěší trasy na dobu tří měsíců musí od příštího týdne počítat obyvatelé Třebíče. Město bude v Soukenické ulici za poštou stavět novou lávku, stará bude odstraněna.

Chodník přes lávku bude uzavřen v pondělí 18. července ráno. Jako náhradní trasy z levého břehu řeky Jihlavy do centra města budou lidem sloužit jiné dva mostky pro chodce – z Havlíčkova nábřeží ke Karlovu náměstí a z Cyrilometodějské ulice do ulice Smila Osovského. S dokončením nové lávky za poštou počítá radnice do 31. října. 

Oblíbená lávka pochází z roku 1923 a již nevyhovuje. Slouží již dlouhé desítky let a ocitla se na konci své životnosti. Vzhledem k technickému stavu bude nutné postavit zcela novou. Radnice pro její výstavbu využije právě probíhající protipovodňovou rekonstrukci nábřeží. Obě stavební akce je výhodné časově sladit.

Nová lávka bude pro chodce pohodlnější. Oproti současné bude asi o půl metru širší. Podstatné je také to, že řeku přemostí mírně šikmo a na pravém břehu se napojí přímo do Soukenické ulice. Lidé tak nebudou muset chodit kolem dvou pravých úhlů, které dosud zábradlí v místě vytváří. Současná lávka totiž ústí poněkud nevhodně přímo před zdí domu zvaného Na Valše. Novinkou bude i vytvoření bočního schodiště z lávky do Hasskovy zahrady. Počítá se i s instalací veřejného osvětlení, které dosud na mostku chybí.

Konstrukce a vzhled lávky byl projednán s památkáři i městským architektem. Dva zcela nové betonové pilíře budou opět obloženy kamenem podobně jako u dosavadní konstrukce.
Ivan Přibík

Aktualizováno Pondělí, 15 Srpen 2011 09:17