Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Stavba Vysočiny 2010
Stavba Vysočiny 2010 PDF Tisk Email
Neděle, 03 Červenec 2011 13:15

Třebíč uspěla v soutěži Stavba Vysočiny 2010. Vyznamenanými akcemi jsou přístupová komunikace k bazilice svatého Prokopa a Hotel Joseph 1699.
Coby soukromá investiční akce byl Hotel Joseph 1699 oceněn v kategorii Rekonstrukce a oprava. „Mimořádná technická náročnost rekonstrukce zachovala dobovou architekturu spojenou s moderními interiérovými prvky a měřítkově se vhodně snoubí s okolní zástavbou Židovského města,“ uvedla hodnotící komise.
Obnova historického vstupu k bazilice a vůbec do celého zámeckého areálu je městskou investicí. Oceněna byla hned dvojím způsobem. V kategorii Cena veřejnosti dostala akce titul Prestižní stavba Vysočiny 2010 a v kategorii Stavby dopravní, inženýrské a vodohospodářské získala Čestné uznání.
V Čestném uznání je vyznamenání zdůvodněno takto: „Citlivé vedení chodníků ve zcela nové trase si vyžádalo demolici několika objektů včetně úpravy portálů ve stávajícím objektu. Struktura kamenné dlažby vhodně podtrhuje blízké sousedství baziliky.“
Ocenění převzal v polovině června za třebíčskou radnici místostarosta Pavel Svoboda. „Jsme rádi, že Třebíč uspěla s dvěma stavebními akcemi. V případě přístupové komunikace k bazilice sv. Prokopa byl oceněním potvrzen její význam. Kromě toho, že se jedná o obnovení historické záležitosti, je to také nenápadná, ale důležitá dopravní záležitost. Většina lidí si dopravu spojuje pouze s auty, ale jako město se musíme starat také o dopravu pěší, cyklistickou a nepřímo i železniční. Pro turisty je obnovená historická cesta bezpečnějším a kratším spojením z Židovské čtvrti k bazilice, tedy mezi dvěma částmi památky UNESCO“ vysvětlil Pavel Svoboda, místostarosta pro dopravu.

Ivan Přibík
Aktualizováno Pondělí, 18 Červenec 2011 12:37