Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Letecká nehoda
Letecká nehoda PDF Tisk Email
Středa, 16 Září 2009 16:56


Na tři stovky záchranářů se dnes zúčastnilo společného cvičení složek integrovaného záchranného systému. Námětem cvičení byl pád letadla v katastru města Třebíč. V době nehody cestovalo v letadle čtyřicet pasažérů a čtyři členové posádky. Letadlo se po dopadu na zem rozlomilo na několik částí a jeho trosky začaly okamžitě hořet. Část osob zůstala  uvězněna v trupu letadla, část byla roztroušena kolem místa dopadu v těžce přístupném terénu. Pro složky integrovaného záchranného systému byl vyhlášen 3. stupeň poplachu.

 

Záchranáři se na místě rozdělili do dvou skupin. Do skupiny vyhledávací a záchranné, jejímž úkolem bylo vyhledávání zraněných nebo jinak ohrožených osob a jejich třídění metodou START.

Dále byla vytvořena skupina jistící, která měla za úkol jistit vyhledávací a záchrannou skupinu před riziky, hasit požár a sledovat únik provozních kapalin z letadla.

Na místo události byla povolána i psycholožka Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina, která společně s dvoučlenným týmem speciálně vyškolených příslušníků poskytovala psychologickou péči zraněných.

Do akce byl nasazen i pátrací vrtulník. Díky jemu se záchranářům podařilo objevit další dvě zraněné osoby v těžce přístupném terénu u rybníka Markovka.

Místo bylo Policií České republiky uzavřeno a byla vytýčena nebezpečná zóna. Byla prováděna identifikaci raněných a mrtvých osob. Oblast policisté propátrávali za účelem vyhledání raněných, obětí, trosek apod. Regulovali dopravu v místě zásahu a na určených trasách, při převozu raněných. Policisté provedli ohledání místa letecké nehody a zahájili úkony trestního řízení.

Zranění byli převezeni k ošetření do Nemocnice v Třebíči, kde došlo k prověření traumatologickéhplánu.

Při několika hodinovém cvičení si záchranáři prověřili postup, taktiku a vzájemnou komunikaci při takovémto zásahu.

Cvičení se zúčastnily jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina, Zdravotnická záchranná služba kraje Vysočina, Policie ČR, Městská policie Třebíč, Vyšší policejní škola MV PČR, Krajský úřad kraje Vysočina, Ústav pro odborně technické zjišťování příčin leteckých nehod, Česká inspekce životního prostředí, Životní prostředí a další subjekty. Roli obětí letecké nehody skvěle sehráli namaskovaní studenti Střední zdravotnické školy.

por. Marcela Lavická, Foto "horacke.cz" Petr Malec 

Aktualizováno Úterý, 22 Září 2009 08:36