Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nová pravidla čestného občanství
Nová pravidla čestného občanství PDF Tisk Email
Pátek, 10 Červen 2011 06:33

Čestné občanství města uděluje město Třebíč od roku 1875. Za tu dobu byl tento titul přiznán čtyřiceti občanům, po roku 1989 celkem pět.

Mezi laureáty jsou některé velmi sporné osobnosti. Město se musí stydět za komunistické zločince Klementa Gottwalda a Gustava Klimenta. „Jinak tam snad žádný komunista není,“ pletl se nahlas místostarosta Milan Zeibert (Břehy), očividně zapomemněl třeba na sovětského generála Beljajeva. Naopak mezi ty, na které můžeme být hrdi, patří určitě Emil Zátopek. I on byl komunista, ale po srpnu 1968 byl z KSČ vyloučen za nesouhlas s okupací armádami Varšavské smlouvy. V polistopadovém období si z čestných občanů zaslouží úctu muzikolog a zakládající člen třebíčského Rotary klubu Otmar Urban.

 

Nová pravidla udělování čestného občanství bude schvalovat zastupitelstvo města na svém červnovém zasedání. Do budoucna by se mělo s udělováním šetřit. Navrhnout kandidáta bude moci pouze zastupitel města. Současný zastupitel však titul nemůže dostat.

V letošním roce je navržen jeden opravdu zasloužilý občan Třebíče. I když naší redakci je jeho jméno známo, respektujeme přání radnice držet je až do schválení zastupitelstvem v tajnosti.

Podobně budou změněna i pravidla pro udělování Ceny města Třebíče. Těch by mělo být každoročně udělováno asi deset. Kandidáti by měli být vynikající osobnosti z různých oborů činnosti. Navrhnout je může kterýkoliv občan, ovšem prostřednictvím některého ze zastupitelů. Místostarosta na poloviční úvazek Marie Černá (TND) to zdůvodňovala slovy: „Je to takový filtr, aby nedocházelo při navrhování k excesům.“


František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 28 Červen 2011 12:02