Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Vrátka otevřela kavárnu v Zámostí
Vrátka otevřela kavárnu v Zámostí PDF Tisk Email
Středa, 01 Červen 2011 08:34

V třebíčském Zámostí otevřela svá vrátka nová kavárnička – Kavárna Vrátka. Zatím tento týden funguje ve zkušebním provozu. Jedná se totiž o jakýsi druh chráněné dílny. Všechno tam totiž vytvářejí klienti občanského sdružení hendikepovaných, o.s. Vrátka. Vaří kávu, pečou zákusky, obsluhují. Vše pod dohledem zkušených vedoucích, kteří dohlížejí na stoprocentní dodržování výrobních postupů a hygienických předpisů.

Dobrou duší všech provozoven občanského sdružení Vrátka je paní Zdena Palátová. Krédo sdružení je jasné. Pomoci těm, kteří nemohou nalézt uplatnění v naší společnosti orientované na výkon. „Naši klienti jsou vlastně našimi zaměstnanci,“ říká Palátová, která sama trpí těžkou poruchou sluchu. „Největší odměnou pro nás je, když se podaří najít pro některého z našich klientů „normální“ zaměstnání,“ doplňuje motivaci.

 

Klienti se nejprve učí běžným pracovním návykům. Postupem doby se zdokonalují a mnozí se pak díky svým dovednostem uplatní na trhu práce i mimo sdružení. „Již jsme umístili pár našich lidí ve výrobním závodě Fränkische v Okříškách, říká Palátová s hrdostí v hlase.

Kromě nové kavárničky provozuje sdružení Vrátka ještě bazárek U zebry, Minigalerii U Mlsné veverky, a trafiky na Modřínové a na Žerotínově náměstí. Z vlastních prostředků si koupili zahrádku, kde pěstují bylinky a zeleninu.

Sdružení Vrátka se dnes stará o padesátku klientů. V databázi má však zájemců třikrát více. Nadšení nechybí. Ale jako vždy je to o penězích. Nestojí o milodary. Pomůže jim, když si u nich objednáte sváteční květinovou vazbu nebo třeba jen koupíte noviny. Doporučuji návštěvu nové kavárničky na ulici Leopolda Pokorného. Smlsnete si a ještě pomůžete dobré věci. Už se tam na vaši návštěvu těší.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 13 Červen 2011 13:16