Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy První certifikované přírodní zahrady na vysočině
První certifikované přírodní zahrady na vysočině PDF Tisk Email
Středa, 18 Květen 2011 06:16

V Myslibořicích 19. května 2011 převezmou plakety Přírodní zahrada a Ukázková přírodní zahrada majitelé prvních certifikovaných přírodních zahrad na Vysočině.
Akce se koná pod záštitou radního Zdeňka Ryšavého, účast potvrdila i paní radní Marie Kružíková, pan radní Tomáš Škaryd a pan radní Petr Krčál. Chybět nebude zástupce rakouského vedoucího partnera projektu paní Lisa Reck Burneo a další významní hosté.
Plakety Ukázková přírodní zahrada převezmou za hostitelské organizace ředitel Domova na zámku pan Petr Haška a ředitelka místní základní a mateřské školy paní Libuše Davidová. Dále budou předány plakety Přírodní zahrada jedenácti majitelům soukromých zahrad.

Oficiální předávání plaket bude doplněno prohlídkou zámeckého parku a prohlídkou základní školy a její školní zahrady s doprovodným programem – děti ze školy budou mít připraveny různé aktivity především na jejich školní zahradě, např. vaření bylinkových čajů, rukodělné tvoření, ukázka z výuky na zahradě.
K vidění budou i výstavy – myslibořický zámecký park v proměnách času, fotografie z certifikovaných soukromých zahrad a panely k přírodním zahradám.
Akce se zúčastní i delegace 18 zástupců partnerů v rámci multilaterálního projektu „Zahrada – místo pro celoživotní vzdělávání“, do které je zapojeno Německo, Polsko, Španělsko, Rakousko, Holandsko a Česká republika.
Další kolo certifikace a předávání plaket proběhne v září tohoto roku.
Touto certifikací rozšíříme řady již oceněných přírodních zahrad. V loňském roce byly certifikovány dvě Ukázkové přírodní zahrady – byla to Bylinková zahrada ve Valticích a soukromá zahrada rodiny Kovářových v Rudolfově u Českých Budějovic.
V sobotu 14. května proběhne (proběhlo) slavnostní předávání plaket pro majitele zahrad v Jihomoravském kraji.
Projekt „Přírodní zahrady bez hranic aneb nový prostor pro lidi, přírodu a cestovní ruch na dosah“ je podpořen z prostředků EU z programu Evropské územní spolupráce Česká republika – Rakousko a je lokalizován na území Dolního Rakouska, Jihočeského a Jihomoravského kraje a kraje Vysočina.

 

Předpokládaný program akce:

14:00 – 14,20 slavnostní zahájení a proslovy hostů

14,20 – 14,50 předávání plaket

14,50 – 15,00 kulturní pásmo dětí ze ZŠ Myslibořice

15,00 – společné fotografování oceněných a hostů

15,00 – 17,00 – program na ZŠ a na zámku

Aktualizováno Čtvrtek, 26 Květen 2011 12:48