Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Kino v Třebíči? Za 150!
Kino v Třebíči? Za 150! PDF Tisk Email
Čtvrtek, 05 Květen 2011 22:04

Zastupitelstvo Třebíče schválilo rozpočtové opatření, kterým se přesouvají prostředky z položky na odkanalizaci v Pocoucově na digitalizaci kina. Starosta Pavel Heřman (HZNR!) to zdůvodnil tím, že městská část Pocoucov nemá vlastní čističku odpadních vod a tudíž je ekonomické napojit kanalizaci v Pocoucově na Třebíč. Jenomže napojení na čističku bude moci město provést až poté, až bude známa trasa narovnání silnice z Třebíče na Velké Meziříčí. Ta patří kraji Vysočina, který se k narovnání staví liknavě. Plánovanou částku 3,1 miliónu korun tedy město vezme Pocoucovu a použije ji na digitalizaci kina.

Město nemá žádnou analýzu, která by tuto transakci ospravedlnila. Starosta Heřman zdůvodňuje tento postup tím, že město možná dostane příspěvek z fondu podpory české kinematografie ve výši 800 tisíc. Vedoucí třebíčské kultury Jaromíra Hanáčková (Pro Třebíč) podpořila jeho slova prohlášením, že od roku 2013 prý již nebudou klasické filmy formátu 35 mm k dispozici. Zařízení na projekci v digitálním formátu a ve formátu 3D prý mají ostatní kina v okresních městech. Třebíč by zůstala osamocena.

 

Dotazem u odborníků však iHoNem došlo k zajímavému zjištění. Po roce 2013, kdy většina ostatních kin přejde na digitál, se technologie i půjčovné podstatně zlevní. Podpora pouhých 800 tisíc se z tohoto hlediska jeví jako almužna. Daleko výhodnější by bylo počkat. Takto zaplatí neověřený experiment návštěvníci kina. „Namísto dnešních 70 až 80 korun bude vstupné asi tak 150,“ přiznala Hanáčková. Budeme mít superkino za 150 korun, Pocoucov však nebude mít kanalizaci.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 26 Květen 2011 12:59