Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Půjde Lima Real do konkurzu?
Půjde Lima Real do konkurzu? PDF Tisk Email
Pondělí, 14 Září 2009 13:00

Kauza Vídeňský rybník může mít další překvapivý vývoj. Krajský soud v Brně zahájil insolvenční řízení s firmou Lima Real, a.s. S tou firmou, která v roce 2006 koupila od města Třebíče lukrativní pozemky v lokalitě Vídeňský rybník a obratem je prodala developerům obchodních řetězců s nehorázným ziskem. Vedení třebíčské radnice se tehdy nezachovalo jako dobrý hospodář. Kdyby totiž pozemky prodalo na základě výsledků výběrového řízení, vynesl by prodej o desítky miliónů více. O podivné okolnosti transakce se zajímala Transparency International, která podala trestní oznámení. Případ šetřila i protikorupční policie. Jak již je u nás dobrým zvykem, bez výsledku. (více čti v rubrice Kauzy/Vídeňský rybník). 

Vraťme se však k novému vývoji. Návrh na konkurz podala znojemská firma Aventin. Lima Real jí totiž dluží 14 miliónů. Jak k tomu došlo?

 

V insolvenčním návrhu, který je veřejnou listinou, majitel Aventinu dokládá, že na základě smlouvy o smlouvě budoucí poskytl Limě koncem roku 2005 a začátkem 2006 rovných 30 miliónů korun jako zálohu na kupní cenu za pozemek o výměře 1,8 hektaru. Jednalo se o část parcely č. 863/1. Ano, je to skutečně Vídeňský rybník. Krátce řečeno: Lima Real se dohodla s firmou Aventin, že jí prodá pozemek na Vídeňském rybníku. Jenomže pak se zřejmě našel movitější kupec – Interspar. A tak Lima prodala pozemek jemu. S vrácením zálohy však nespěchala. Po menších částkách peníze vracela od ledna 2007 do konce 2008. Zbytek, částku 10 miliónů korun, měla Lima vrátit nejpozději do konce července 2009 s úrokem z prodlení ve výši 10 % ročně.

Majitel Aventinu vyzýval Limu k zaplacení dluhu. Marně, hráli na mrtvého brouka. Sankční úrok zatím narůstal, až dosáhl začátkem září letošního roku více než 4,1 miliónu. Celkem tedy chce Aventin po Limě přes 14 miliónů.

Lima Real však nemá jediného věřitele, kterému dluží po lhůtě splatnosti velké peníze. Město Třebíč už např. vystavilo „penalizační fakturu“ na pokutu 10,4 miliónu. Lima nedodržela závazek zkolaudovat supermarkety Interspar a Lidl v termínu. Ani tuto pokutu dosud nezaplatila.

Navrhovateli konkurzu na majetek Limy se podařilo dohledat, že dlužník kromě jediného pozemku o výměře 164 čtverečních metrů v Třebíči patrně nemá žádný jiný majetek. Kam zmizely desítky miliónů zisku ze všech transakcí z pozemky města Třebíče? Bůh suď.

Z obou dosud známých věřitelů společnosti Lima Real je na tom mnohem lépe město Třebíč, než firma Aventin. V trezorech má uschovány směnky, kterými se za dlužné penále ručí. Jedná se o osobní směnky majitele Martina Běhala a jeho příbuzných. Město Třebíč si však s jejich uplatněním musí pospíšit. Mohlo by se stát, že nároků bude víc. Je nepochopitelné, že město Třebíč ještě proplacení směnek nepožadovalo, i když dlužník měl již dávno zaplatit. „Ještě jednou to předložím zastupitelům, minule se dopisem pana Běhala nezabývali,“ říká vedoucí majetkového odboru Pavel Kraus. Ale na čtvrteční zastupitelstvo už prý nestihne dodat žádost Martina Běhala o odpuštění penále. „Bylo svoláno moc narychlo, ani jsem se to včas nedozvěděl,“ vymlouvá se.

Těžko předvídat, zda soud vyhlásí na majetek Lima Real bankrot. Město by si mělo s uplatněním pohledávek a s realizací směnek hodně pospíšit. Jinak to budou starosta Ivo Uher (zvolený KSČM) a jeho kumpáni z rady města občanům těžko vysvětlovat. Je před volbami. Uher má másla na hlavě až až. Zdá se, že už se začíná roztékat.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 24 Září 2009 23:40