Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zase už kácejí...
Zase už kácejí... PDF Tisk Email
Úterý, 22 Březen 2011 06:09

Třebíčská radnice chystá obnovení historické vyhlídky v Libušině údolí. Ve známém lesoparku si lidé budou moci znovu vychutnat původní výhled na Janův mlýn. Ten dosud zastiňuje přebujelá zeleň.

Vyhlídka se nachází na skále, která bývala kdysi lomem. V 19. století se tam těžil kámen na stavbu pilířů železničního mostu. Teprve později se skála stala místem rozhledu pro výletníky z Třebíče i okolí. Z návrší se v první polovině 20. století nabízel lidem krásný výhled na mlýn s pilou, kapličku, rybník a serpentinu silnice. Během posledních desetiletí však skála postupně zarostla zelení. Poslední razantnější kácení proběhlo v místě ještě na sklonku fungování technických služeb v roce 1992.

Městský úřad nechá v nejbližší době odstranit přerostlé stromy. V důsledku rychlého nárůstu náletových dřevin totiž došlo k úplnému zakrytí výhledů jak z údolí na stěnu bývalého kamenolomu, tak i z vyhlídky směrem dolů. Ačkoliv nyní, v bezlistém stavu, není znemožnění výhledů zcela patrné, snímky pořízené uprostřed vegetačního období za plného olistění jsou jasným důkazem toho, že vyhlídka již úplně ztratila svoji původní funkci. Kromě prořezávky náletů se počítá i s pokácením několika starých smrků, protože báze jejich kmenů jsou napadeny dřevokaznými houbami. Při každém větším větru zpravidla v tomto prostoru některý ze smrků spadne. 

Odbor komunálních služeb provede také další nezbytné zásahy v severní i jižní části Libušina údolí. Předmětem zájmu budou mimo jiné porosty v okolí Máchova jezírka. V plánu je odstranění nežádoucích pařezových výmladků náletových dřevin rostoucích v břehové hraně. Pryč musí také nemocné, poškozené nebo jinak neperspektivní mladé dřeviny ve svahu pod Koželužskou ulicí a také v okolí bývalé Střelnice.
Ivan Přibík

Aktualizováno Pátek, 01 Duben 2011 10:59