Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zvěřinec za 70 miliónů
Zvěřinec za 70 miliónů PDF Tisk Email
Pondělí, 21 Březen 2011 07:00

Třebíčská rada města rozhodla podat žádost o dotaci z fondu ROP II – podpora infrastruktury cestovního ruchu - na obnovu objektu bývalého kravína v zámeckém areálu. Projekt je zhruba za 70 miliónů. Podíl města na financování je necelých 20 miliónů.

Objekt bývalého kravína je silně poškozen. Památkáři údajně vydali dobrozdání, že je nutno ho opravit. Jsou dvě varianty jeho revitalizace. Buď zde zřídit něco jako zámecký statek nebo mini ZOO. Přitom má být projekt zaměřen na novou cílovou skupinu – děti, což má zatraktivnit areál zámku a přivést sem více turistů.

Do poloviny dubna město zpracuje přihlášku k dotačnímu titulu, pak má příslušný úřad 3 měsíce na vyhodnocení. V případě úspěchu bude na podzim podepsána smlouva o realizaci a ještě letos by se mělo začít stavět. Rekonstrukce zvěřince bude trvat asi tři roky.

 

Projekt má ale mnoho otazníků. Cena 20 miliónů korun v době, kdy město předložilo schodkový rozpočet (schodek je 200 miliónů, které kvůli požadavku zákona o obcích musí pokrýt úvěr), se zdá nesmyslná. Investovat do velice zbytné investice není rozumné. Odpovídá to však linii vedení města, které v intencích předchozí garnitury utrácí. Spoluúčast města  ve výši 20 miliónů korun totiž není konečná. V ceně není 83 plánovaných zvířat. Jejich pořízení by určitě zatížilo rozpočet města dalšími milióny. Také náklady na mzdy by byly velké. Počítá se se dvěma ošetřovateli zvířat. A jaká zvířata mají najít ve zvěřinci azyl? Třeba kůň tarpan, pávi, papoušci, skot, králíci, kozy, pštrosi, surikaty, koně, drůbež  a další.

František Ryneš 

Aktualizováno Pátek, 01 Duben 2011 10:59