Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Vyvěsit tibetskou vlajku už se smí
Vyvěsit tibetskou vlajku už se smí PDF Tisk Email
Úterý, 08 Březen 2011 14:56

Ve čtvrtek 10. března se Třebíč opět připojí k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet. V 8 hodin vyvěsí samospráva bílo-červeno-modrý prapor se zlatými slunečními paprsky na fasádu radnice na Karlově náměstí. Tibetskou vlajku vyvěsilo město Třebíč poprvé v roce 2000. Kromě dvou výjimek se připojuje pravidelně.

Ve čtvrtek 10. března si celý svět připomene 52 let od chvíle, kdy čínská vojska donutila tibetského Dalajlámu odejít do exilu a kdy byly zavedeny v Tibetu vůči místím obyvatelům tvrdé represe. Jsou při nich porušována lidská práva a opakovaně uplatňovány metody násilného potlačování svobody a jakékoli snahy o národní svébytnost.

Podpora iniciativy s názvem Vlajka pro Tibet, která se koná každoročně při příležitosti Dne Tibetu, se v Česku i na mezinárodním poli stala tradicí. Ke kampani se hlásí v naší zemi nevládní organizace a političtí reprezentanti. Od roku 1996 se pravidelně připojují k této celosvětové symbolické akci také radnice v Česku.
A co ty dvě výjimky? V Třebíči nezavlála tibetská vlajka na radnici vždy. V době radniční koalice, přezdívané kočko-praso-pes, zabránila rada města tomuto aktu morální podpory. U socialisty Miloše Maška to možná bylo pochopitelné. Velice aktivně však proti tibetskému lidu vystupovala i tehdejší zastupitelka za "levicovou" ODS a milenka starosty Uhra ze stejné partaje Simona Kafoňková. Dnes je opět předsedkyní třebíčského místního sdružení. Záminkou k nevyvěšení vlajky byly údajné možné škody některých podnikatelů, kteří obchodují s čínskými společnostmi. Obava se však nepotvrdila. Proti nevyvěšení vlajky dokonce protestovala tehdejší opozice. Na fografii s tibetskou vlajkou účastník demonstrace Milan Zeibert (Břehy).
Za tento čin je třeba současné vedení radnice pochválit. Radní nezapomněli, jak i nás potěšila zahraniční morální podpora v době komunistické nesvobody.
 
František Ryneš s využitím materiálu Ivana Přibíka 

Aktualizováno Pondělí, 21 Březen 2011 07:28