Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V Třebíči řádí štěnice!
V Třebíči řádí štěnice! PDF Tisk Email
Úterý, 08 Březen 2011 10:40

S tvrzením, že Třebíč je na mnoha místech zamořena štěnicemi, přišla před třemi týdny televize NOVA. Kdo si myslel, že přehání, hluboce se mýlí. Se štěnicemi bojuje domov pro matky v tísni, azylový dům ve stejném objektu města na Hájku i sousední internát. Vyskytli se i údajně i v jednom třebíčském hostelu. Tuto informaci pracovnice hygieny potvrdila. „Ono to s problémem v charitní domově vůbec nesouvisí. Do hostelu jim to zavlékají hosté. Mají tam však zaveden dobrý systém deratizace i kontroly. V dříve zamořeném pokoji po nástřiku přespí jednu noc zaměstnanec hostelu a když není ráno pokousaný, teprve potom pokoj pronajmou.“

Jen v městském věžáku, bývalé hotelové ubytovně v době výstavby JE Dukovany, trpí přítomností parazitů zhruba 130 (!) rodin. Charita, která domov provozuje, je prakticky bezmocná. Dům je totiž v majetku města, které se, alespoň podle obyvatel i zaměstnanců, k problému staví liknavě.

 

Obyvatelky domu pro tísněné matky si stěžují, že nebezpečné parazity opakovaně zavlékají do objektu nájemníci ubytovny pro sociálně slabé, kteří často navštěvují smetiště a sběrné dvory. Právě to má za následek neustálý opakovaný výskyt štěnic ve věžáku, kde se pak hmyz nekontrolovaně rozlézá stoupačkami a bytovými jádry. „Dům je samá díra,“ říká pracovnice hygieny. „Obyvatelé musí stoprocentně spolupracovat, jinak jsou opatření neúčinná,“ dodává. Sociálně slabí obyvatelé však nerespektují nařízení deratizéra. Když personál domova pro matky v tísni vynese před dům nábytek určení ke spálení, azylanti ho během pár minut nanosí zpět do paneláku, avšak do jiných pater.

Jediná účinná deratizace je zaplynování objektu. Jenomže tato operace je velmi drahá a vyžaduje spolupráci všech obyvatel objektu. Již jednou byla v objektu provedena. Nyní by se musela opakovat. Městu se zřejmě nechce vydat statisíce na deratizaci, má jiné priority. V současné době se například řeší nákup nového osobního auta pro starostu. Obyvatelé tohoto „domu hrůzy“ se vyznačují minimální účastí ve volbách.

 

  • Štěnice domácí je noční hmyz živící se výhradně krví
  • Dospělé samičky štěnice mohou naklást 1-5 vajíček denně
  • Vajíčka štěnice se líhnou přibližně 7-10 dní po nakladení samičkou
  • Vývoj z vajíčka k dospělému jedinci trvá zhruba 1-2 měsíce, ale může trvat déle v závislosti na podmínkách okolního prostředí a dostupnosti potravy.
  • Jednotlivá štěnice nevyhledává krev každý den a mohou uplynout dny i týdny mezi jednotlivým krmením
  • Štěnice jsou neaktivní v období mezi krmením se schovávají v úkrytech
  • Štěnice se neomezují pouze na postel nebo ložnici, nýbrž se rozptylují po celém příbytku
  • Štěnice jsou velice houževnaté a bez obtíží přežívají několik měsíců i déle zcela bez potravy
  • Štěnice domácí procházejí za život pěti vývojovými etapami, kdy během každé je zapotřebí se nakrmit krví
  • Chladné teploty a nedostatek potravy může vývoj štěnice zpomalit
  • Dospělá štěnice domácí žije obvykle necelý rok

 

František Ryneš

Aktualizováno Pátek, 01 Duben 2011 11:01