Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Bude silně pozlacená?
Bude silně pozlacená? PDF Tisk Email
Sobota, 05 Únor 2011 06:54

Jeden z nejfrekventovanějších pěších tahů na území Třebíče projde důležitým zásahem. Lávka přes řeku v Soukenické ulici bude nahrazenou novou. Ta dosavadní pochází z roku 1923 a již nevyhovuje.

Oblíbená lávka za poštou je pro lidi důležitou zkratkou z centra města do severních sídlišť. Slouží již dlouhé desítky let a pomalu se ocitá na konci své životnosti. Vzhledem k technickému stavu bude nutné postavit zcela novou. Radnice pro její výstavbu chce využít právě probíhající protipovodňovou rekonstrukci nábřeží. Obě stavební akce bude výhodné časově sladit. Nová lávka bude pro chodce pohodlnější. Oproti současné bude asi o půl metru širší. Podstatné je také to, že řeku přemostí mírně šikmo a na pravém břehu se napojí přímo do Soukenické ulice. Lidé tak nebudou muset chodit kolem dvou pravých úhlů, které dnes zábradlí v místě vytváří. Současná lávka totiž ústí poněkud nevhodně přímo před zdí domu zvaného Na Valše. Novinkou bude i vytvoření bočního schodiště z lávky do Hasskovy zahrady. Počítá se i s instalací veřejného osvětlení, které dosud na mostku chybí.

 

Konstrukce a vzhled lávky byl projednán s památkáři i městským architektem. Dva zcela nové betonové pilíře budou opět obloženy kamenem podobně jako u dosavadní konstrukce. Stavbu plánuje město na druhou polovinu tohoto roku.
Ivan Přibík

Aktualizováno Čtvrtek, 17 Únor 2011 07:32