Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč má schválený rozpočet
Třebíč má schválený rozpočet PDF Tisk Email
Čtvrtek, 03 Únor 2011 17:02

Jen zhruba hodinu trvala diskuze o rozpočtu města Třebíče na dnešním jednání zastupitelstva. Nejprve návrh představil místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč). Poté se v diskuzi vyjádřili zastupitelé, většinou opoziční.

Bývalý starosta Ivo Uher (ODS) označil návrh za skandální. „Dříve nebylo zvykem projíst rezervy,“ řekl v narážce na čerpání úvěrového rámce ve výši 200 miliónů korun, aby byl deficitní rozpočet vyrovnaný alespoň na papíře.

Ani komunistům se návrh nelíbil. Zastupitel Zahrádka kritizoval stavbu lávky do Kočičiny. „Vzal jsem na to odborníka. Za těch 16 miliónů by lávka musela být silně pozlacená,“ tvrdil.

Lidovec Janíček zpochybnil tvrzení koalice, že jde o rozpočet sestavený „při zdi“. Ani jeho partajnímu kolegovi Miloslavu Bobkovi se nelíbí velký úvěr. „Kdybych si ve firmě vzal úvěr ve výši třetiny obratu, to bych musel být blázen,“ vysvětlil svůj postoj.

Socialistovi Radimu Švejdovi se zase nelíbil pokles mezd úředníků radnice. Prý je to dáno jeho levicovostí. Přidal se k němu bývalý radní Malý. Ten úvěr se bude splácet 20 let, mýlil se ve výpočtu Malý a byl vzápětí opraven místostarostou Pacalem. Další „socan“ Vašíček chtěl, aby se deklarovala nejvyšší částka, kterou by mohlo z úvěru čerpat. Jeho návrh starosta Pavel Heřman ignoroval, takže se o něm ani nehlasovalo. Snad proto, že nedal návrh písemně.

Zastupitel Milan Šťastný se pak dožadoval povolení, aby mohl sníst dva obložené chlebíčky, určené pro omluvenou a nepřítomnou Marii Rynešovou. Starosta Heřman mu chlebíčky blahosklonně „přiklepl“.

Na závěr diskuze vystoupil občan Jan Karas. Prohlásil zápis ze zasedání finančního výboru za skandální, protože se v něm neobjevila ani jedna z více než dvaceti připomínek. Podle něho je schválení rozpočtu vážná věc. Nemělo by se k němu přistupovat neseriózně, jak to činí současná koalice. Mělo by být zahrnuto pouze to, co je reálné proinvestovat.

Všechny připomínky opozice byly smeteny. V argumentaci se střídali zastupitelé Burket (Pro Třebíč), Hejzlarová (TOP 09) a místostarosta - předkladatel Pavel Pacal.

Poté se hlasovalo o návrhu rozpočtu. Pro schválení bylo 15 zastupitelů, proti 2, zdrželo se 9.

Po přestávce vystoupil zastupitelza ČSSD Radim Švejda (milně jsme původně uvedli jeho kolegu Vašíčka, za což se mu omlouváme). Prý se při hlasování zmýlil, nehlasoval totiž pro návrh, ale zdržel se. Starosta Pavel Heřman zareagoval naprosto neskutečně: „Ale v historii bude navěky Váš kladný hlas. Děkuji Vám“. Omluvit ho může snad jen chvilkové snížení koncentrace či příčetnosti.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 14 Únor 2011 10:00