Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Senátor Jonáš v kauze UNIPLET
Senátor Jonáš v kauze UNIPLET PDF Tisk Email
Pátek, 28 Leden 2011 22:26

V úterý 25. ledna 2011 svolal senátor Vítězslav Jonáš v Senátu PČR pracovní jednání k problematice insolvenčního řízení třebíčské firmy UNIPLET a. s.. Podnětem schůzky bylo osobní setkání s bývalými zaměstnanci, kteří nemají ani po téměř šesti měsících vypořádány své pohledávky vůči tehdejšímu zaměstnavateli. Jednání se  zúčastnili senátor Petr Pakosta, který je daňovým poradcem, Josef Kalamár – insolvenční správce, Oldřich Dobrý – mpř. představenstva UNIPLET a. s. a  předsedkyně věřitelského výboru Marcela Rokosová – zaměstnaná u největšího věřitele - banky LBBW Bank CZ.

Úpadek UNIPLET a. s. byl na základě jejího vlastního návrhu prohlášen 5. 9. 2008. Dne 3. 11. 2008 povolil soud řešení úpadku cestou reorganizace a 8. 7. 2009 byl prakticky stoprocentní většinou věřitelů schválen reorganizační plán. Jeho podstatou bylo zúžení výroby a výplata věřitelů z výnosů prodeje zbytného majetku.

Výroba byla zredukována pouze na zajišťování náhradních dílů a rozsah prodávaného majetku. V době prohlášení úpadku měla společnost cca 200 zaměstnanců. S prohlubujícími se problémy byl stav zaměstnanců snižován, od července 2010 se situace zhoršila natolik, že nebyly zdroje ani na výplaty zaměstnancům. V současné době dluží společnost 94 zaměstnancům a 4 členům orgánů společnosti tři výplaty a odstupné ve výši tří platů. Celkově činí tyto pohledávky cca 7,6 mil. Kč.  

Majetek společnosti určený k prodeji byl rozdělen do ucelených skupin a na jeho prodej byla vyhlášená veřejná soutěž, která má uzávěrku 31. 1. 2011. Po jejím vyhodnocení a realizaci vybraných prodejů nastane první etapa výplaty věřitelů skupiny „C“ – kam náleží právě bývalí zaměstnanci, v poměru hodnoty jednotlivých pohledávek.

 

            Propuštění zaměstnanci v současné chvíli nemají jasnou vidinu pro vypořádání svých pohledávek. Všichni zúčastnění se shodli, že je ve velkém zájmu řešit jejich tíživou situaci co nejdříve a co nejuspokojivěji. Samozřejmě v rámci zákonných možností. Senátor přislíbil jednat ve věci i nadále tak, aby se co nejvíce urychlily a usnadnily všechny procedury. Pokračovat bude schůzkou s centrálním vedením OSSZ, které je jedním z dalších věřitelů a chtějí být na základě institutu soudcovského zástavního práva uspokojeni před zaměstnanci. S tímto senátor zásadně nesouhlasí a bude činit veškeré kroky k tomu, aby OSSZ respektovala schválený reorganizační plán s dohodou o uspokojování věřitelů. Po dohodě se senátní legislativou připraví společně se senátorem Pakostou novelu insolvenčního zákona, která bude řešit silnější postavení insolvenčního správce.

 

            Závěr schůzky okomentoval senátor Jonáš slovy: “Po jednání jsem optimistou. Věřím, že se bývalí zaměstnanci dočkají svých pohledávek o čemž svědčí i to, že se všichni zainteresovaní v této kauze jednání zúčastnili a projevili velkou vůli tento složitý proces s ohledem na bývalé zaměstnance zdárně vyřešit.“

 

 

Pro bližší informace kontaktujte:

Vítězslava Jonáše, tel.: 602 512 155

Terezu Hanáčkovou

Aktualizováno Pondělí, 14 Únor 2011 10:02