Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Herzán znovu městským architektem
Herzán znovu městským architektem PDF Tisk Email
Čtvrtek, 27 Leden 2011 08:47

Lubor Herzán se stal vedoucím oddělení městského architekta. Vrátil se tam, kde byl za prvního starostování Pavla Heřmana (HZNR!). Je považován za jeho osobního přítele, proto byl také minulým vedením radnice odstraněn. Herzán uspěl ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnili čtyři uchazeči. „Měl nejvíce informací a proto zvítězil,“ obhajoval jeho instalaci Heřman. „V konkurzu byli další dva adepti, kteří by mohli tento post zastávat. Možná v budoucnosti zajistí kontinuitu oddělení, architekt Herzán už má také svůj věk,“ doplnil starosta.

 

Náplň městského architekta se však oproti dřívějšku poněkud změní. Zatímco dříve to bylo připomínkování stavebních řízení, dnes se těžiště činnosti přenese do koncepce územního plánu.

A jaké jsou hlavní priority městského architekta? Především stanovit časová pravidla a pravidla možností své práce. Potom posílení oddělení, které dnes čítá dva úředníky. A nakonec, ovšem ne v poslední řadě, „být k ruce“ starostovi.

Největší problém vidí architekt Herzán ve zvládnutí množství aut ve městě. „Obyvatelé i podnikatelé se budou muset rozloučit s představou, že zaparkují před svým domem nebo pod okny paneláku, kde bydlí. To je mimo realitu. Budou muset docházet kus cesty pěšky,“ naznačil svou představu, pracovně nazvanou „zaparkuj a jdi“. Prý je pořád i po letech platná. Navzdory zkušenostem z jiných měst, kde se od ní již valem opouští.

Herzán si též libuje spolupráci s Výborem pro revitalizaci města. Odvedl prý dobrou práci, i když nebyla politická vůle se jeho návrhy zabývat.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 07 Únor 2011 20:08