Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Primář nemocnice převzal dar
Primář nemocnice převzal dar PDF Tisk Email
Čtvrtek, 13 Leden 2011 09:05

Ve středu se v rámci tiskové konference třebíčské radnice konala malá slavnost. Primář interního oddělení třebíčské nemocnice MUDr. Martin Tesák převzal od starosty města Pavla Heřmana (HZNR!) symbolický šek s částkou půl miliónu korun. Město Třebíč dalo tento velkorysý dar na zakoupení kolonoskopu, přístroje na vyšetření tlustého střeva.

„Rakovina může postihnout každého z nás“, odůvodnil počin města starosta Heřman. Podle zdroje blízkého radnici však pravým důvodem může být demonstrace vstřícnosti vůči zdravotnickému zařízení, jehož zakladatelem je kraj Vysočina. Po změně poměrů na třebíčské radnici, kdy vypadli z rady socialisté, není socialistické vedení kraje Třebíči příliš nakloněno. A někteří radní chtějí za každou cenu podpořit narovnání silnice na Pocoucov. Kraj údajně slíbil, že po daru nemocnici může přehodnotit své odmítavé stanovisko.

 

Primář Martin Tesák po převzetí daru nastínil potřebnost již čtvrtého kolonoskopu na interním oddělení. „Loni jsme uskutečnili na 900 vyšetření a u zhruba 20 pacientů došlo k záchytu nádorového onemocnění. Právě včasná diagnóza významně zvyšuje pravděpodobnost úspěšné léčby“, vysvětlil primář.

Na dotaz novinářů však primář připustil, že na třebíčské interně jsou nyní ve výpovědi všichni lékaři s výjimkou jediného. Dokonce i on sám prý výpověď také podal. Hrozí tedy reálné nebezpečí, že po 1. březnu nebude mít kdo s přístrojem pracovat. Vedení kraje plánuje, že v případě masivního odchodu z některých oddělení okresních nemocnic budou zbylí lékaři převedeni do jiné nemocnice a stávající nefunkční oddělení bude zrušeno. Je jasné, že i přístroje by putovaly za lékaři jinam. Primář Tesák však chce počkat do konce února, kdy bude již situace jasná. „Do té doby stejně přístroj nestihneme koupit“, dodává.

Situace ve zdravotnictví je obecné známa. Překvapující je nezájem současného vedení města půlmiliónovou investici zajistit proti možnému katastrofickému scénáři. Třeba klauzulí v darovací smlouvě, že v případě zrušení oddělení je příjemce povinen dar vrátit.

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 26 Leden 2011 07:46