Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dalším partnerským městem Třebíče je jihokorejské Gyeongju
Dalším partnerským městem Třebíče je jihokorejské Gyeongju PDF Tisk Email
Neděle, 13 Říjen 2024 00:00

Zastupitelé partnerství schválili na svém zasedání 19. září.

Schválení partnerství je v případě Gyeongju (česky Kjongdžu) už pouhou formalitou. Přátelské vztahy navázala města už v loňském roce.
Už v březnu 2023 navštívili zástupci jihokorejského města Třebíč s žádostí o spolupráci v oblasti historie, kultury, sportu a jaderné energetiky a pozdější partnerství. Zástupci Gyeongju si Třebíč prošli a obdivovali její bohatou historii i při další návštěvě v srpnu, kdy se zúčastnili oslav výročí 20. let Třebíče v UNESCO.
V listopadu loňského roku oplatili zástupci Třebíče návštěvu. Setkali se se starostou a radními města, seznámili se s historií Gyeongju i s jeho aktuálním rozvojem. Zástupci Třebíče navštívili také společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), která se zabývá výstavbou a provozem jaderných a vodních elektráren. V červnu letošního roku proběhla v Třebíči také akce Setkání s korejskou kulturou. V divadle Pasáž mohli návštěvníci obdivovat korejské tradiční tance a umění a také ukázky taekwonda týmu World Taekwondo demonstration team.
Gyeongju bylo hlavním městem království Sjednocená Silla (668-936), tehdy neslo název Kumsong – Zlaté město. Toto období korejských dějin je považováno za zlatou kulturní éru, o čemž svědčí velké množství zachovaných památek ve městě – královské hrobky, observatoř, jezero Anapči s pavilony, i v okolí města – klášter Pulguksa, jeskyně Sokkuram, tesané skalní reliéfy, historická vesnice Jangdong. Historická oblast Kjongdžu byla v roce 2000 zapsána na seznam UNESCO. V Kjongdžu sídlí společnost KHNP, která zvítězila v tendru na dostavbu elektrárny v Dukovanech a v Třebíči se aktivně podílí mimo jiné například na financování zimního stadionu.
Irini Martakidisová