Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dům v židovské čtvrti má zlatou jeřabinu
Dům v židovské čtvrti má zlatou jeřabinu PDF Tisk Email
Sobota, 06 Červenec 2024 05:51

V letošním ročníku krajské soutěže Zlatá jeřabina zvítězil v kategorii Péče o kulturní dědictví židovský dům Nathan, který byl v Blahoslavově ulici v Třebíči postaven v roce 1636. Jeho majitel Pavel Gorka dům koupil před pěti lety a od té doby probíhala jeho pečlivá a citlivá stavební obnova.

Rekonstrukce zahrnovala uliční fasádu, včetně obnovy štukových prvků a detailů a repase autentických výplní – oken, dveří a výkladce. Velmi zdařilá je citlivá rekonstrukce interiéru a respekt majitele k autentickým materiálům a specifickým výtvarným technikám.
Obnovu domu a jeho příběh představil Pavel Gorka zástupcům města při prohlídce koncem června. Seznámili se tak s historií a pětiletým obdobím, kdy majitel věnoval veškerý volný čas zdařilé rekonstrukci, i jeho záměrem provozovat dům jako apartmánový. V domě jsou dvě kuchyně, dvě koupelny a čtyři ložnice.
Na obnovu domu, hrazenou ze soukromých zdrojů majitele, významně přispělo město Třebíč a Kraj Vysočina. Dům náleží k nejhodnotnějším stavbám v třebíčské židovské čtvrti a zaslouženě se těší pozornosti odborníků, návštěvníků města i jeho obyvatel.
Irini Martakidisová

Aktualizováno Sobota, 06 Červenec 2024 05:54