Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V Dukovanech maturitou z jaderné energetiky prošlo 96 středoškoláků
V Dukovanech maturitou z jaderné energetiky prošlo 96 středoškoláků PDF Tisk Email
Čtvrtek, 13 Červen 2024 06:24

Devadesát šest studentů prošlo od dubna do června v Jaderné elektrárně Dukovany odbornými stážemi pro studenty středních škol. Do letošního 16. ročníku Jaderných maturit, jak se tyto stáže nazývají, se zapojilo 31 partnerských škol z celé České republiky. Stáže byly rozděleny do tří turnusů a mezi účastníky bylo i 19 studentek.

Jaderná maturita je třídenní studijní akce, během které mají studenti gymnázií a technických středních škol/průmyslovek možnost prozkoumat fungování jaderné elektrárny. Kromě odborných přednášek zavítají přímo do provozu elektrárny. Navštíví strojovnu, sklad použitého jaderného paliva nebo si na simulátoru řídicího centra vyzkouší, jak se ovládá srdce elektrárny – jaderný reaktor. Vrcholem stáže je znalostní test, při kterém si prověří nabyté znalosti. Kdo jich má nejvíce, ten získá titul krále jaderné maturity.

Novinkou letošních maturit byly prezentace partnerských vysokých škol. Představili se jak zástupci ČVUT Praha, tak také VUT Brno. Mladým jaderným nadšencům nabídl ČEZ také možnost získat stipendium a těsnou spolupráci s oběma jadernými elektrárnami spolupracovat. Této příležitosti využilo hned několik desítek zájemců.

Titul „Král Jaderné maturity“ si z jaderné elektrárny Dukovany odvezli: Petr Walla z Gymnázia Moravský Krumlov, Jan Ledecký ze SPŠ a VOŠ Brno a Anna Janíková z Gymnázia Křenová v Brně.

Jaderné maturity jsou oblíbené v Dukovanech, ale také v Jaderné elektrárně Temelín. Skupina ČEZ připravuje tyto odborné stáže především pro žáky a pedagogy partnerských středních škol, kterých je v ČR více jak 80.

Další, tentokrát dvoutýdenní stáž Letní univerzita, která je určená studentům vysokých škol, se uskuteční na přelomu srpna a září. Celou nabídku stáží a exkurzí najdou zájemci na internetových stránkách www.kdejinde.cz

Jiří Bezděk

 

Aktualizováno Čtvrtek, 13 Červen 2024 06:28