Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V Dukovanech mají energetici další sokolí strážce
V Dukovanech mají energetici další sokolí strážce PDF Tisk Email
Sobota, 01 Červen 2024 00:00

Sokolí pár už potřetí vyseděl další čtyřčata
Energetici v Jaderné elektrárně Dukovany opět přispěli k záchraně ohroženého druhu sokola stěhovavého. V připraveném umělém hnízdišti na 125 m vysokém ventilačním komíně se sokolímu páru povedlo opět vysedět čtyři zdravá mláďata, Davida, Lukáše, Radku a Romanu. Jde tak o významnou pomoc při záchraně velmi vzácného a ohroženého druhu, který je chráněn zákonem.
Speciální hliníkové budky umožňující páru ohrožených dravců poklidné zahnízdění a vyvedení mláďat nechali na ventilační komíny energetici umístit jako součást „sokolí farmy“ Skupiny ČEZ. Poprvé sokolí pár zahnízdil v Jaderné elektrárně Dukovany na jaře 2020 a hned napoprvé z něj vzlétla čtyři sokolí mláďata. O další dva roky později se sokolímu páru povedlo tento úspěch zopakovat. A po dalších dvou letech mají dukovanští energetici další čtyři sokolí strážce.

„Projekty na posilování ochrany životního prostředí jsou vedle bezpečné a spolehlivé výroby čisté bezemisní energie součástí naší dlouhodobé pozornosti. Je až neuvěřitelné, že se zdejším sokolímu páru daří snést a vysedět vždy čtyři mláďata, pro každý blok jeden. Uvidíme, jak zareagují na nové zdroje, které zde plánujeme“, říká s úsměvem k radostné události ředitel Jaderné elektrárny Dukovany přímo její ředitel Roman Havlín. Inspirací pro jména letošních mláďat našli energetici u hokejistů národní reprezentace letošního mistrovství světa.
Od ornitologa Václava Berana, pracovníka společnosti ALKA Wildlife, o. p. s., dostalo každé ze sokolích mláďat dva hliníkové kroužky. Jeden značí, že jde o sokola z České republiky. Ten se kontroluje při odchytu, druhý pak umožňuje kontrolu na dálku pomocí dalekohledu. „Právě díky kroužkům a fotopasti, jsme mohli identifikovat rodičovský pár“, konstatoval po prostudování fotografií z fotopasti Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem. „Všechna mláďata jsou zdravá, rodiče o ně řádně pečují a zásobují je dostatkem potravy. Opět jde o genderově vyvážený pár, tedy o dvě samičky a dva samečky“. Na ventilačním komíně zůstanou mláďata přibližně ještě jeden až dva měsíce. Pak se rozletí do světa, stejně jako naši hokejisté.
Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. Od roku 2011 se do světa rozletělo ze staveb ČEZ již 163 sokolích mláďat. V současné době již evidují ornitologové více než 130 sokolích párů v celé ČR, z toho 11 na výškových stavbách Skupiny ČEZ.
V roce 2024 probíhá sledování sokolů stěhovavých v lokalitách Dětmarovice, Dukovany, Ledvice, Mělník, Počerady, Poříčí, Proboštov, Prunéřov, Temelín, Třeboradice, Tušimice a Trmice.
Jiří Bezděk

 

Aktualizováno Pátek, 31 Květen 2024 08:40