Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy VZPOMÍNKOVÁ AKCE K UCTĚNÍ OBĚTÍ HOLOCAUSTU
VZPOMÍNKOVÁ AKCE K UCTĚNÍ OBĚTÍ HOLOCAUSTU PDF Tisk Email
Středa, 15 Květen 2024 00:00

Městské kulturní středisko Třebíč připravilo na neděli 19. května 2024 v Zadní synagoze vzpomínkovou akci k uctění památky židovských obyvatel Třebíče a okolí, jejichž životy byly zmařeny v koncentračních a vyhlazovacích táborech.

„Vzpomínkové setkání bude zahájeno v 16 hodin koncertem klarinetového kvarteta Cantarina Clarinete. V 17 hodin bude následovat krátké taneční vystoupení „Chvění“ v podání TS Arabes z místní Základní umělecké školy Třebíč, které se uskuteční venku před Zadní synagogou“ zve na akci Vendula Polivková, pracovnice TIC Zadní synagoga.

Po tanečním vystoupení započne zhruba třicetiminutová procházka se zastávkou u nově položených Kamenů zmizelých. V letošním roce budou položeny celkem tři Kameny zmizelých, z toho dva na Karlově náměstí – pro Editu a Eleonoru Bodascherovy a třetí na ulici Jungmannova – pro MUDr. Bedřicha Karpelese.

V květnu 1942 byly z Třebíče vypraveny dva transporty do terezínského ghetta. V prvním transportu s označením Av odjelo 18. května 720 Židů, v druhém s označením Aw o čtyři dny později 650 Židů. Osvobození se dočkalo pouhých šedesát.

Eva Veškrnová

 

Aktualizováno Úterý, 14 Květen 2024 06:25