Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy ČEZ už tento pátek a sobotu na dnech otevřených dveří školicího centra poodhalí, jak se rodí jaderní profesionálové
ČEZ už tento pátek a sobotu na dnech otevřených dveří školicího centra poodhalí, jak se rodí jaderní profesionálové PDF Tisk Email
Úterý, 14 Květen 2024 06:12

ČEZ podruhé v historii zpřístupní Centrum přípravy personálu pro pracovníky jaderných elektráren. Veřejnost může standardně nepřístupné prostory navštívit už tento pátek 17. května od 13 hodin a v sobotu 18. května v průběhu celého dne. Z důvodu omezené kapacity je nutné se předem zaregistrovat na www.cez.cz/dodbrno .

S přípravou výstavby nových jaderných zdrojů stoupá zájem o studium tohoto rozvíjejícího se oboru i o práci v obou našich jaderných elektrárnách v Dukovanech a Temelíně. Proto ČEZ v budoucnu plánuje v Českých Budějovicích otevřít další centrum přípravy personálu, které zdvojnásobí kapacitu vzdělávání nových pracovníků.

Na počátku každého nástupu nového pracovníka je odborný výcvik ve speciálním školicím centru, které se nachází v Brně. Délka studia se liší podle charakteru a náročnosti vykonávané činnosti od jednoho týdne až po několik měsíců.

Nejdéle zde informace o technologii a provozu jaderných elektráren vstřebávají budoucí operátoři a operátorky blokových dozoren. Jejich příprava zabere skoro dva roky. V moderním prostředí školícího centra se využívá nejmodernější didaktická technika a 3D modely výrobního zařízení jaderných elektráren,“ prozradil Roman Diviš, vedoucí útvaru základní příprava jaderných elektráren.

 

Pro studenty i veřejnost si energetici připravili interaktivní představení prostor školicího centra přípravy personálu, setkání s výcvikovými inženýry, ochutnávku psychotestů a ukázky 3D modelů výrobních zařízení. Na závěr se návštěvníci budu moci prostřednictvím virtuálních brýlí přenést přímo do jedné z jaderných elektráren v Dukovanech nebo Temelíně. Celá prohlídka zabere 90 minut.

Jak se přihlásit?

Návštěvníci z řad veřejnosti se mohou registrovat přes připravený elektronický formulář na www.cez.cz/dodbrno kde si vyberou čas prohlídky a vyplní všechny požadované údaje. Kapacita skupiny je omezena počtem 30 osob.

Po předchozí domluvě a registraci lze ve čtvrtek, v rámci školních výprav, bude možné zajistit prostor zástupců médií pro pořizování videí i fotografií pro výrobu reportáží, případně pozvánek pro veřejnost.


Jiří Bezděk

Aktualizováno Úterý, 14 Květen 2024 06:16