Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy HUDEBNÍ SALON A KRUH PŘÁTEL HUDBY ZAKONČÍ JARNÍ SEZÓNU
HUDEBNÍ SALON A KRUH PŘÁTEL HUDBY ZAKONČÍ JARNÍ SEZÓNU PDF Tisk Email
Sobota, 04 Květen 2024 00:00

Hromosvod s Ondřejem Fenclem zakončí jarní sezónu Hudebního salonu v pondělí

13. 5. 2024 od 19 hodin v Národním domě. Hromosvod je zhudebněné srdce dvaačtyřicetiletého zpěváka, klávesisty, kytaristy, textaře a skladatele Ondřeje Fencla, známého například ze spolupráce s Lubošem Pospíšilem, Vladimírem Mertou, Janem Hrubým, Oskarem Petrem nebo kapelou Schodiště. Kapela vznikla v listopadu 1994 v šatně pražské ZŠ Horáčkova. Nejdřív to byl „kinderfolk“, posléze folk-rock charakteristický souzvuky houslí, příčné flétny a řízné bubny. Dnes je Hromosvod plný zručných sidemanů a hraje prostě písničky citlivě, barevně, něžně i divoce. Nejnovější šesté řadové album Sen nenasytných kluků přináší čirou radost - z hudby, z písní, z muzikality. Zpěváka, kytaristu a klávesistu Fencla doprovází na elektrickou kytaru Vojtěch Jindra (m.j. Bran), na housle Hana K. Vyšínská (m.j. Inflagranti), na basu Jaryn Janek (m.j. K. Střihavka, Krucipüsk…) a liberecký bubenický matador Tomáš Marek (ex-Lucie, Kollerband...). „Texty plné vnitřních rýmů a nevšedních obratů, uvěřitelný zpěv, virtuózní housle, knopflerovská kytara a nekompromisní rytmika - to je dnešní Hromosvod“; napsal nedávno o současné sestavě nestor Zdeněk Vřešťál (Nerez).

Jarní sezónu Kruhu přátel hudby zakončí ve čtvrtek 16. 5. 2024 od 18 hodin ve foyer divadla Pasáž brněnská kapela Hazafele. Kapela Hazafele (z maďarského překladu Na cestě domů) vznikla roku 2017 a od počátku se věnuje především romskému a maďarskému folklóru. Jejími zakladateli byli Šimon Jakubíček (kontrabas) a David Golas (kytara), k nim se později přidali Michal Grossmann (housle) a Marek Šnorich (akordeon). Primárním posláním kapely je přiblížit posluchačům lidovou hudbu, se kterou se obvykle v běžném životě jen tak nesetkají; v repertoáru souboru jsou ale i známé melodie jako je Montiho čardáš, Bartókovy Rumunské tance nebo skladby, které proslavila Věra Bílá.

Maďarské a romské melodie brněnské kapely se Vám zaryjí pod kůži, přejdou do žil, zvednou vás za židle a rozhodně nenechají chladnými. Vstupenky jsou k zakoupení u pokladny Národního domu, Karlovo nám. 58/47, Třebíč – tel.: 568 610 013 a online na www.mkstrebic.cz/e-vstupenky.

Eva Píšová

 

Aktualizováno Čtvrtek, 02 Květen 2024 16:05