Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nová éra rabinátu v židovské čtvrti.
Nová éra rabinátu v židovské čtvrti. PDF Tisk Email
Středa, 17 Duben 2024 07:53

Znovu se do něj vrátí život

Dům rabína, tzv. rabinát, v třebíčské židovské čtvrti na Tichém náměstí přímo naproti Přední synagoze prošel dvanáctiměsíční náročnou a citlivou rekonstrukcí. Vlastníkem budovy je Brněnská diecéze Církve československé husitské. Slavnostní otevření a s ním spojená prohlídka opraveného rabinátu pro pozvané hosty a novináře se uskuteční v pátek 26. dubna od 13 hodin. Veřejnost pak bude mít příležitost podívat se do rabinát o víkendu 27. a 28. dubna u příležitosti Víkendu otevřených domů a dvorků v židovské čtvrti.

Náklady na celkovou obnovu jsou vyčísleny na částku 14 milionů korun. Obnova byla spolufinancovaná z dotačního programu Regenerace městských památkových rezervací a zón Ministerstva kultury ČR v celkový výši 465 000 Kč. Město Třebíč přispělo částkou 150 000 Kč na rekonstrukci původní dekorativní výmalby, která byla odhalena v prostorách, kde byl v minulosti byt rabína.

 

„Nově opravený dům je otevřen všem lidem dobré vůle. Propojuje náboženství i kultury a přejeme si, aby se stal oázou klidu, tvořivosti a vzájemného porozumění,“ shrnuje Juraj Dovala, biskup Brněnské diecéze Církve československé husitské.

Rabinát je dokladem historického vývoje komunity

Dům Tiché náměstí 4/4 (Zámostí) - dům rabína je mimořádným dokladem historického vývoje, životního způsobu a prostředí židovské komunity, především od doby požáru v roce 1821 do poloviny 20. století. Dům skrývá ve své dispozici renesanční jádro se zbytkem provozní výbavy. Klenební konstrukce jsou z období baroka a klasicizmu. Přestavby po požárech v průběhu 19. století respektovaly charakter požadavků provozu rabínského domu.

Po druhé světové válce, kdy byla židovská obec zrušena, se rabinát dostal do soukromých rukou. V roce 2015 ho koupila Brněnská diecéze Církve československé husitské, která cítí velkou odpovědnost a závazek k tomuto místu, představujícímu historii třebíčské židovské čtvrti.

Dům, do kterého se znovu vrátí život

V přízemí se nyní nachází dva víceúčelové prostory se sociálním zázemím a odpočinkovou zahradou v prostoru vnitrobloku. Místnosti budou využívány k setkávání, bohoslužbám, přednáškám a zájmovým činnostem pro děti, mládež i seniory). V prvním patře rabinátu vznikly dva byty. Jeden využije Oblastní charita Třebíč k pobytové sociální rehabilitaci v rámci projektu Paprsek Naděje – Centrum služeb pro podporu duševního zdraví Třebíč. Druhý byt plánuje majitel pronajmout. V domě je zachována památkově hodnotná původní dispozice. Prostor bude zpřístupněn veřejnosti jako součást prohlídkových tras, které zajišťuje Městské kulturní středisko.

Stavební úpravy, které zachovaly ráz domu

Byla provedena obnova střešního pláště v rozsahu výměny vadných částí krovu a náhrady střešní krytiny. Adaptace interiéru zahrnovala rekonstrukci instalací, obnovu omítek, repasi autentických dveřních výplní, obnovu trámových stropů, repasi schodiště a obnovu dřevěných podlah. Fasáda rabínského domu byla rekonstruována na základě výpovědi historických fotografií.

Kulturně-historická hodnota domu je značná

Rabinát patří k nejvýznamnějším stavbám na území památky světového dědictví Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči. Kulturně historická hodnota objektu spočívá v jeho zasazení do urbanistické struktury, půdorysu, celkovém objemu a tvaru, rozmístění a proporcích některých otvorů, celistvosti střešního pláště a hlavně v dochované hmotné podstatě - v korpusu nosných konstrukcí, vnitřní dispozici, včetně hluboké průchozí síně a podschodišťového prostoru s torzem dřevěného žlabu, klenutém prostoru zázemí dvora v západním křídle, v povrchových úpravách stěn, stropů, kleneb, schodišť a v autentickém prostoru půdy s přístupovým schodištěm a krovem nezatíženým adaptací podkroví.

Eva Fruhwirtová