Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Poslední letošní zastupitelstvo Třebíče
Poslední letošní zastupitelstvo Třebíče PDF Tisk Email
Pátek, 17 Prosinec 2010 11:22

Ve čtvrtek v 15 hodin se sešlo třebíčské zastupitelstvo. Na pořadu jednání byla běžná agenda. Nejprve složila slib zastupitele Marie Rynešová, která se z ustavujícího zasedání omluvila z časových důvodů. Její omluvu starosta města „zapomněl“ kolegům sdělit.

Nový jednací řád byl schválen se změnami, které navrhla právě Marie Rynešová.

Projednání majetkových záležitostí proběhlo kuriózním způsobem. Jednotlivé body programu nebyly předkladatelem Pavlem Pacalem (Pro Třebíč) předneseny a hlasovalo se o všech najednou. Pouze u bodů, které vyžadovaly diskuzi zastupitelů, se návštěvník dozvěděl, oč vlastně jde. Na tuto nevhodnou praxi poukázala Julie Dolejší (KSČM). Pacal nový způsob obhajoval s tím, že to uspoří hodně času. To se ukázalo jako správný odhad, jednání trvalo celkem jen něco málo přes tři hodiny.

Zastupitelé neschválili prodej pozemku na předzahrádku Ivě Navrkalové. Snad z pomsty? Někteří (zřejmě i koaliční) zastupitelé jí asi nemohli zapomenout dřívější činnost na radnici, kdy šla až příliš na ruku tehdejšímu opozičnímu zastupiteli Pavlu Heřmanovi (HZNR!).

Zastupitelé pak schválili půlmiliónový dar třebíčské nemocnici na pořízení kolonoskopu. a

a zadání změn územního plánu.

Diskuzi nevzbudil navrhovaný název nové ulice u budovaného baseballového stadionu. Rada navrhla název „Na Hvězdě“, který evokuje skutečnost, že se zde dříve nacházel stadion policejního klubu Rudá hvězda. Mnohým občanům se nový název sice nelíbí, ale od čtvrtka platí.

Zastupitelé zvolili předsedy a členy výborů. Předsedou finančního výboru byla zvolena Irena Hejzlarová (TOP 09), která získala nejméně hlasů ze všech členů svého výboru, pouhých 16. Jediným nezvoleným do tohoto výboru byl Milan Kotík (ČSSD).

Volba předsedy kontrolního výboru byla v rukou opzice, když rada města nenavrhla kandidáta. Předsedou byl zvolen socialista Petr Vašíček. Princip volby předsedy tohoto výboru z řad nejsilnější opoziční strany porušili v minulém období socialisté, ODS a lidovci, když dali funkci komunistům, tichým členům koalice. Současná koalice se nesnížila k tomu, aby oplatila socialistům stejnou mincí.

Předsedou výboru pro revitalizaci městského centra byl zvolen starosta Pavel Heřman (HZNR!). Skandální bylo nezvolení Pavla Poláška (HZNR!) do tohoto výboru (chyběli mu dva hlasy), když pro něho nezvedli ruku Jolana Smolová (HZNR!) a Petr Škarabela (Kapucín – HZNR!), tedy lidé z vlastní kandidátky.

Potom si zastupitelé snížili odměny o 5%, k čemuž je však stejně zavazoval vládní report.

Nakonec přišel bod „Různé“. Nejprve se diskutovalo o dozvucích revitalizace sídliště Horka Domky. Město proplatilo faktury za nepředané dílo, možná dokonce s padělanými revizními zprávami. Hrozí, že bude muset vracet dotaci, alespoň si to myslí Martin „Bambus“ Svoboda (Kapucín – VV). Diskuze se točila okolo toho, kdo fakturu proplatil, zda staré nebo nové vedení.

Vladimír Malý chtěl informaci, co má na starosti „půl místostarostka“ Marie Černá (Třebíč - můj domov) a Milan Zeibert (Břehy), když první z nich bude pobírat 26 tisíc ke mzdě ze svého zaměstnání.

Na přetřes přišlo i vydávání městského zpravodaje. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) vysvětlil, že staré vedení uzavřelo s firmou Yashica nemravnou smlouvu, která je nevypověditelná a platí do konce příštího roku. A současně zrušilo redaktora. To prý vedlo k tomu, že i v prosinci bude okleštěné vydání. V příštím roce už budou čísla standardní, 32 stran.

Komunistka Milotová chtěla vědět, proč byl znovu zaveden půlnoční novoroční přípitek a ohňostroj na náměstí, místo na Nový rok odpoledne. Dostalo se jí vysvětlení, že to je stará tradice ještě z dob prvního Heřmanova starostování.

O vzruch v sále se ještě na samém konci jednání pokusil občan Milan Krčmář, autor trestního oznámení na radu města. Zajímalo ho, kdo zrušil listopadové vydání zpravodaje a nechal ho skartovat, což šetří Policie ČR. Starosta Heřman chvíli mlžil, až jeho první zástupce Pacal vysvětlil, že to nebylo usnesením rady města, ale redakční rady. Ta je sice nyní totožná s radou města, ale do budoucna se mohou jejími členy stát i někteří jiní zastupitelé.


František Ryneš

Aktualizováno Neděle, 09 Leden 2011 12:51