Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nerušit. Sněžím.
Nerušit. Sněžím. PDF Tisk Email
Úterý, 19 Březen 2024 08:41

Výstava napříč uměleckými obory v Galerii Malovaný dům

Od 21. března 2024 se mohou návštěvníci Galerie Malovaný dům v Třebíči těšit na výstavu tvorby uměleckého kováře Davida Huga Habermanna, který ke spolupráci přizval svoji sestru zlatnici Veroniku Göthovou Habermannovou a jihočeského výtvarníka Valentina Horbu.

David Hugo Habermann pochází z rodiny, kde má kovářské řemeslo dlouhou tradici. Kovářem byl jeho děd, strýc, otec i bratr. Mistrem odborného výcviku mu byl právě jeho otec Alfred Habermann. Během své profesní dráhy se účastnil mnoha kovářských sympózií a absolvoval řadu zahraničních stáží. Z realizovaných projektů můžeme jmenovat například spolupráci na bráně pro Hotel Dakota v New Yorku, návrh a realizace modelu plastiky Souhvězdí múz v Les Févres ve Francii, plastiky na veřejných prostranství ve Šábově či v Řásné a mnohé další. Ve své tvorbě pracuje s černou ocelí, v konečné úpravě často oživené kontrastními pastelovými barvami. Materiál zpracovává ručním kováním. Právě zde se nejvíce projevuje rodinná řemeslná tradice. Jeho tvorbu zcela vystihuje motto „umělec s dětskou duší“. Častými motivy jsou příroda, příběh, tvar koule, biblické náměty a v poslední době se soustřeďuje na práci s figurou.

Ke spolupráci na výstavě v Galerii Malovaný dům přizval David Hugo Habermann svoji sestru Veroniku Góthovou Habermannovou. I v její tvorbě je patrný odkaz rodinné kovářské tradice. A to i přesto, že jejím oborem je šperkařství. „Jsem jiná oproti ostatním zlatníkům, protože vyrábím ručně kované šperky. Pocházím z kovářské rodiny. Dědeček byl umělecký kovář evropského jména a můj otec a bratři uměleckou kovařinu podědili. Řídí se dědečkovým krédem, že dílo se musí z kovu vyrvat silou vlastníma rukama a že na materiálu musí být vidět údery kladiva. O totéž se snažím v menším se zlatem a stříbrem. Byť používám jiné pracovní postupy.“

Rodinu Habermannových doplní na výstavě v Malovaném domě jihočeský výtvarník Valentin Horba, který s Davidem Habermannem již několikrát vystavoval. Horba je svérázná postava jihočeského malířství a díky charakteristickému rukopisu, blízkému naivistům, je jeho tvorba zcela nezaměnitelná. Jihočeské chalupy a krajina, to jsou nejčastější motivy jeho obrazů. Celý život zůstává věrný svému rodnému kraji. Z krátkých i delších cest se vrací zpět domů do malé vesničky Drhovle pár kilometrů od Písku a Strakonic, kde se věnuje svojí výtvarné práci. Horbovy obrazy však najdeme v mnoha soukromých sbírkách, muzeích i galeriích.

Vernisáž výstavy Nerušit. Sněžím. proběhne ve středu 20. března v 17 hodin v Galerii Malovaný dům. Výstavu bude možné zhlédnout až do 28. dubna 2024.

Aneta Bartoňová