Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy U Biskupic spadlo letadlo.
U Biskupic spadlo letadlo. PDF Tisk Email
Čtvrtek, 16 Prosinec 2010 17:27

Nedaleko posledních domů u obce Biskupce, část obce Pulkov, spadl krátce před patnáctou hodinou vojenský letoun L-39 Albatros se dvěma piloty na palubě. Naštěstí se oběma podařilo ještě před dopadem letadla katapultovat a záchranný vrtulník je odtransportoval na základnu.

Letoun údajně dopadl zhruba 200 metrů od obytných stavení. Nikdo z civilistů nebyl zraněn. Policie zajistila místo dopadu letadla. Na místo nehody dorazili hasiči z devíti sborů a z letecké základny v Náměšti. Případem se zabývají příslušné vyšetřovací orgány.

 

Co se přihodilo? Letadlo armády ČR bylo na běžném cvičném letu po předepsané údržbě, když mu za letu „chcípl“ motor. Za normálních podmínek jej ve vzduchu nelze znovu nastartovat. Má-li letoun dostatečnou výšku, lze motor nahodit ve střemhlavém letu, kdy se náporem vzduchu roztočí turbína a poté je do spalovací komory vstříknuto palivo. I když jsou úspěšné případy v historii letectví zaznamenány, jsou vrcholně nebezpečné. Letectvo je pilotům zakazuje a nařizuje katapultaci.

František Ryneš 

Aktualizováno Pondělí, 27 Prosinec 2010 13:25