Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Státní veterinární správa nařídila mimořádná opatření.
Státní veterinární správa nařídila mimořádná opatření. PDF Tisk Email
Čtvrtek, 08 Únor 2024 10:01

Důvodem je zamezení šíření ptačí chřipky

Na základě potvrzení výskytu nebezpečné vysoce patogenní aviární influenzy (ptačí chřipka) v obci Valdíkov (okres Třebíč) nařídila Státní veterinární správa mimořádná opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy. Vymezila uzavřené pásmo, tvořené ochranným pásmem a pásmem dozoru.

Třebíč a některé její místní části – Budíkovice, Pocoucov a Ptáčov do uzavřeného pásma, konkrétně pásma dozoru spadají. Nařízení Státní veterinární správy zahrnuje zajistit soupis všech hospodářství, kde je chována drůbež. Žádáme tímto všechny chovatele ptáků ve výše uvedených obcích, aby nejpozději do pondělí 12. února vyplnili přiložený formulář – sčítací list drůbeže a jiných ptáků, chovaných v zajetí. Vyplněný sčítací list je třeba zaslat poštou, odevzdat na podatelně Městského úřadu v Třebíči, nebo poslat e-mailem: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Konkrétně se jedná o chov drůbeže hrabavé (kur domácí, krůty, perličky, křepelky, bažanti, koroptve a jiné), vodní drůbeže (husy, kachny a jiné), ostatní drůbeže (pštros, emu, nandu a jiní z řádu běžci, holubů a jiného ptactva v zajetí (dravci, pávi, papouškovití a jiní, chovaní za účelem přehlídek, závodů, výstav, plemenného chovu nebo prodeje). Povinnost se nevztahuje na chovatele jednotlivých ptáků v domácnosti (andulka, kanárek, papoušek).

Chovatelům ptáků v uzavřeném pásmu se nařizuje držet chované ptáky odděleně od volně žijících zvířat, zajistit umístění ptáků do uzavřených prostor, zamezit kontaminaci krmiva a napájecí vody trusem volně žijících ptáků. Dále provádět dozor v chovu s cílem zjistit jakékoli šíření nákazy do hospodářství či chovu, včetně zvýšené nemocnosti nebo úhynů. Každý výkyv je povinné okamžitě oznámit Krajské veterinární správě na nepřetržitou krizovou linku +420 720 995 209.

Ptačí chřipka je infekční onemocnění ptáků, virového původu. Onemocnění se klinicky projevuje apatií, sníženým příjmem krmiva, sníženou snáškou, dýchacími potížemi, otoky na hlavě, krváceninami na končetinách, zvýšeným úhynem. Nemocnost i úmrtnost může dosahovat až 100 %. Inkubační doba je 3 až 7 dní. Výjimečně může, při vysoké infekční dávce, dojít k přenosu na člověka nebo jiné savce. Virus je ničen běžnými dezinfekčními přípravky.

Irini Martakidisová