Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Divadlem poti podvodníkům
Divadlem poti podvodníkům PDF Tisk Email
Pátek, 13 Říjen 2023 00:00

Na projektu „Informovaný senior“ se podílejí také policisté

Kraj Vysočina ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie kraje Vysočina realizuje v letošním roce zajímavý preventivní projekt, který cílí především na seniory. Ve třech městech na Vysočině je připraveno pro návštěvníky zajímavé divadelní představení, které má ukázat nejčastější reálné situace, které používají internetoví podvodníci, jejichž cílem je člověka podvést a poté okrást o finanční prostředky.

„Nakoupit na internetu, hledat lákavé zhodnocení svých financí nebo jen s někým vést obyčejnou konverzaci na sociálních sítích. Toto, ale i mnoho dalších situací, zažíváme v našem životě téměř každý den. I při těchto každodenních činnostech musíme být velice ostražití, jelikož s sebou mohou nést určitá rizika. Proto je velmi důležité vědět, jak se bezpečně v internetovém prostředí pohybovat,“ uvádí kpt. Mgr. Martin Hron, koordinátor prevence kriminality, který se do projektu v rámci divadelního představení osobně zapojuje.

Právě proto, aby byl pohyb v internetovém prostředí bezpečnějším, uspořádá Kraj Vysočina ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie kraje Vysočina sérii tří divadelních představení napříč celým naším krajem. Jedná se o preventivní projekt, v rámci něhož senioři mohou zhlédnout krátké scénky, které je nejen pobaví, ale především je také informují. Informují o rizicích, která na ně mohou čekat v internetovém prostředí, aby věděli, jak se jim mohou účinně bránit. V místě konání před samotným divadelním vystoupením proběhne také setkání seniorů se zástupci různých organizací, od kterých kromě cenných rad mohou dostat také různé preventivní letáčky. Po samotných divadelních scénkách ovšem zábava nekončí. Kromě otevřené diskuze se samotnými herci a zástupci Krajského ředitelství policie kraje Vysočina následuje příjemné hudební vystoupení, které celé odpoledne uzavírá.

V minulém týdnu proběhla první preventivní akce ve Velkém Meziříčí. Následují další dvě vystoupení pro širokou veřejnost - vystoupení se budou konat 12. října od 15:00 hodin v kulturním domě v Třešti a 19. října od 15:00 hodin v kině Chotěboř. Na obě představení doprovodný program jsou srdečně zváni nejen senioři, ale také zástupci sdělovacích prostředků.

Senioři patří k nejzranitelnější skupině pohybující se v internetovém prostředí, kdy jednáním podvodníků často přicházejí i o své celoživotní úspory. Nejzákladnějšími pravidly bezpečného pohybu v internetovém prostředí je obezřetné rozhodování, nesdělování svých osobních údajů prostřednictvím telefonu a důsledné ověřování všech informací, které nám telefonicky nebo e-mailem sdělují neznámí lidé, i když se mohou představit jako osobní bankéři nebo dokonce policisté.

Lukáš Vondra

Aktualizováno Středa, 11 Říjen 2023 20:24