Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zástupci Třebíče navštívili slovenská města
Zástupci Třebíče navštívili slovenská města PDF Tisk Email
Úterý, 03 Říjen 2023 11:25

Místostarostové Třebíče Miloš Hrůza s Pavlem Janatou se zúčastnili Dnů města v Humenném. Oslavy Humenné pořádá každoročně, k výročí první písemné zmínky o městě. Letos slovenští partneři oslavili již 706. výročí.

Dny města Humenné se konaly ve dnech 8. a 9. září. Součástí návštěvy bylo i slavnostní zasedání Městského zastupitelstva v Humenném, při kterém byla udělována ocenění primátora města Miloše Merička.
Místostarostové přijali pozvání také do Bardejova
Třebíč přijala pozvání do dalšího slovenského města, Bardejova, jehož zástupci přijeli v srpnu na oslavy 20. výročí zápisu na seznam UNESCO do Třebíče. Obě města uvažují o budoucím navázání partnerské spolupráce. Mají totiž mnoho společného. Bardejov leží ve východní části Slovenska, žije v něm přibližně 30 tisíc obyvatel. Historické centrum města, společně s komplexem staveb židovského předměstí, je zapsáno od roku 2000 na seznam UNESCO. Nejhodnotnější částí Bardejova je Radniční náměstí se zachovanými gotickými měšťanskými domy, Bazilikou sv. Egídia a bývalou městskou radnicí, která stojí uprostřed náměstí a dnes slouží jako muzeum. Mimořádně zachovalé je také opevnění města. Bardejov má, stejně jako Třebíč, bohatou židovskou historii. Kolorit města a okolí doplňují známé a vyhledávané Bardejovské Lázně.
Irini Martakidisová