Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Výstava soch, obrazů a fotografií
Výstava soch, obrazů a fotografií PDF Tisk Email
Středa, 13 Září 2023 00:00

Cestou z města. Cestou smíření.

V pondělí 18. 9. 2023 proběhne v Galerii Malovaný dům slavnostní vernisáž výstavy Blanky a Zdeňka Proksových. Výstava nese název Cesty, s podtitulem Cestou z města. Cestou smíření. Zachycuje 40 let společných cest zpracovaných do soch, obrazů a fotografií. Největším inspiračním zdrojem je pro oba autory zejména kulturní dědictví.

Blanka Proksová je absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, oboru design. Designérské praxi se také několik let intenzivně věnovala. Se sochařským řemeslem se setkala u Zdeňka Němečka v Libni, základy kresby a malby získala při lekcích profesora Nedvěda. Vedle volné tvorby se věnuje tvorbě průmyslové, stěžejní částí její práce je i činnost pedagogická. Účastnila se rovněž několika významných restaurátorských projektů.

 

Na výstavě v Malovaném domě budou k vidění fotografie z Vysokých Tater, Dolomitů, Kavkazu, Kaledonského kanálu ve Skotsku, pouti do Santiaga d Compostela, národního parku Urho Kekkonena ve finském Laponsku, divokého pobřeží Bretaně a Jižních Čech. Fotografická expozice bude doplněna sochami a obrazy z dílny Blanky Proksové. Zejména bohatá sochařská tvorba sochařky a výtvarnice Proksové činí tuto výstavu unikátní.

 

Výstava bude v Galerii Malovaný dům k vidění až do 5. listopadu 2023.

Nikola Černá

 

Aktualizováno Úterý, 12 Září 2023 19:26