Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Krajští záchranáři v létě zasahovali každých deset minut
Krajští záchranáři v létě zasahovali každých deset minut PDF Tisk Email
Středa, 06 Září 2023 12:25

V průměru každých deset minut vyjížděli v létě krajští záchranáři k pacientům na Vysočině. Během července a srpna uskutečnili bezmála osm a půl tisíce výjezdů, nejčastěji k osobám se somatickými obtížemi.
Za letošní dvouměsíční letní prázdniny evidujeme téměř sedm a půl tisíce událostí. Celkem jsme uskutečnili 8 320 výjezdů a ošetřili při nich 6 670 pacientů. V porovnání s loňským rokem, kdy jsme dosáhli historického rekordu (8 919 výjezdů), je to letos o šest set výjezdů a čtyři sta ošetřených pacientů méně. Nejčastěji byli záchranáři do terénu vysíláni k pacientům s interními zdravotními komplikacemi. Diagnózy jako kolaps, horečka, dušnost, vysoký krevní tlak či bolest na hrudi tvořily bezmála sedmdesát procent všech výjezdů.
Úrazy i vyšší počet dopravních nehod
Každý pátý zásah byl k pacientům s úrazy, a to v počtu 1 772 případů. Nejčastějšími typy úrazů byly zranění hlavy a hrudníku.

Přibývá také úrazů na koloběžkách, ať už na těch klasických či elektrických. Snad i proto, že většina uživatelů koloběžek nepoužívá při jízdě doporučené ochranné prostředky, bývají následky nehod velmi závažné. K jedné z nejvážnějších nehod vyjížděly naše posádky na konci prázdnin, v pátek 1. září 2023. Při střetu elektrokoloběžek došlo k velmi těžkému zranění dvou osob, které byly ve vážném stavu transportovány do nemocnice. Helma je základní ochranou před vážným zraněním hlavy a měla by být samozřejmostí pro všechny, kteří tuto stále populárnější formu dopravy využívají.
O letošních prázdninách bylo rušno i na silnicích. Zatímco loni záchranáři zasahovali u 350 dopravních nehod, letos bylo těchto událostí 413. V mnoha případech se přitom jednalo o vážné havárie, které si vyžádaly těžká zranění a bohužel i zbytečná úmrtí. Šesti účastníkům dopravních nehod již naši zdravotníci nedokázali pomoci.
Šestnáct tisíc hovorů na linku 155
Napilno měli nejen záchranáři v terénu, ale také operátoři zdravotnického operačního střediska. Ti během letních měsíců přijali na tísňové lince 155 celkem 16 056 hovorů, poskytli 46 telefonicky asistovaných neodkladných resuscitací a ve 169 případech aktivovali vrtulník letecké záchranné služby v Jihlavě.
Petr Janáček

 

Aktualizováno Středa, 06 Září 2023 12:43