Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Karel Schwarzenberg v Třebíči
Karel Schwarzenberg v Třebíči PDF Tisk Email
Neděle, 06 Září 2009 20:04

Jedna z nejvýraznějších politických osobností naší země dorazila ve své předvolební kampani i do Třebíče. V pátek po obědě zavítal na třebíčský zámek kde se setkal s podnikateli, novináři  a osobnostmi Třebíče, poté zamířil mezi voliče na Karlovo náměstí. Kníže Schwarzenberg a jeho strana TOP 09 odkryly své záměry, se kterými jdou před voliče. Mezi přítomnými byli samozřejmě i další tváře z volební kandidátky, lídr Vysočiny Ladislav Jirků z Jihlavy a číslo 2, starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka. Z Třebíčska zde byli samozřejmě všichni kandidáti, Irena Hejzlarová (č.8), Hana Škodová (č.12) i Petr Chňoupek (č.15). Pan Senátor vyzdvihl pozici, kterou měla historicky česká republika v Evropě, a kterou po 40 letech ztratila. Též ekonomickou situaci naše země příliš nezvládá. Jedná se o to, že spousta základních měřítek, jako cena energií, vody a dalších komodit a služeb je u nás dražší, než např. v Rakousku, Itálii či Francii. Dle jeho názoru je potřeba začít pracovat v politice pro občany.

Velmi upřímně shrnul předvolební sliby do věty:

„ Nemohu vám zde nic slíbit a ani žádné sliby nedávám, kromě toho že budeme chtít v parlamentu tvrdě pracovat a změnit myšlení nejen politiků, ale i ostatních lidí v naší Zemi.“

Když se po 41 letech vrátil do České republiky (mimochodem opět v prosinci, kdy odcházel), jeho myšlenka prý byla jednoznačná: „Tady je můj domov a zde zůstanu, i kdyby čert na koze jezdil!“. Úsměv do všech tváří rozlil poté, kdy na dotaz jaké má mínění o svém kolegovi Miroslavu Kalouskovi odpověděl: „ Vím o jeho minulosti a vím, že ne vždy byly jeho činy průhledné, …v naší vládě kde jsem vykonával funkci ministra zahraničí, chodil na jednání vždy nejlépe připraven ze všech členů vlády…. a navíc Schwarzenbergové měli ve vlastnictví velké lesy. A nejlepším hajným byl vždy bývalý pytlák! On znal, jak se dostat nepozorovaně do revíru, kde se kladou nejlepší pasti a spoustu fíglů… to je moje odpověď !“

Setkání s knížetem a dalšími osobnostmi kandidátky využilo na zámku asi 130 přítomných. Mezi nimi nechyběla další vzácná (ale častější) návštěva, a to hraběnky Anna Marie Waldstein a Daisy Waldstein-Wartenberg, rodinné přítelkyně pana Schwarzenberga.

V proslovu o české minulosti, nezapomněl kníže ani na podstatnou úlohu českých hlav ve druhé světové válce, kdy západní mocnosti využívaly zbraně pocházející z českých fabrik a samozřejmě i lidského potenciálu. Proto zakončil návštěvu na Karlově náměstí a uctil památku českých letců RAF u pamětní desky na radnici.

Osobnost Karla Schwarzenberga a jeho minulost (mimochodem zastával 8 let funkci prezidenta Helsinského výboru pro lidská práva) dávají lidem naději. Doufejme že se obklopil schopnými lidmi, kteří s ním budou chtít spolupracovat a ne jen využít jeho charisma před volbami.

Pro všechny přítomné byla jeho návštěva, ať už jej budou politicky podporovat či ne, velkým zážitkem a možná i milou vzpomínkou na aristokratickou dobu.

Jan Zeman

Aktualizováno Pátek, 18 Září 2009 08:11