Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy 19. ROČNÍK FESTIVALU ŽIDOVSKÉ KULTURY ŠAMAJIM
19. ROČNÍK FESTIVALU ŽIDOVSKÉ KULTURY ŠAMAJIM PDF Tisk Email
Středa, 26 Červenec 2023 00:00

V Zadní synagoze v Třebíči vrcholí poslední přípravy na 19. ročník festivalu židovské kultury Šamajim, který se letos uskuteční ve dnech 3. - 5. 8. 2023.
Městské kulturní středisko připravilo pestrý program, ve kterém nechybí oblíbené prohlídky židovské čtvrti s archivářkou Jitkou Padrnosovou nebo například návštěva židovského hřbitova s výkladem Tobiáše Smolíka. Cyklus přednášek v rámci festivalu zahájí Tobiáš Smolík už ve čtvrtek 3. 8. 2023 se zajímavou přednáškou o třebíčském rabínovi Joachimu Josefu Pollakovi. Druhý den festivalu bude pokračovat dvěma přednáškami, a to s publicistou Stanislavem Motlem a také s Hanou Horkou vedoucí třebíčského souboru Yocheved, tančící izraelské tance. Poslední přednášející architekt Jaroslav Klenovský uzavře celý cyklus přednáškou o synagogách na Moravě.
Malé návštěvníky jistě zaujme loutkové divadlo v podání slovenského souboru z Nového Mesta nad Váhom, které budou moci navštívit v pátek 4. 8. 2023 v 10:00 h.
„Návštěvníci se mohou těšit také na řadu hudebních vystoupení, židovské pokrmy nebo workshop, kde se seznámí se základy hebrejštiny,“ přibližuje Vendula Polivková z TIC Zadní synagoga. Festival Šamajim, který je už tradičně věnován Antonínu Kalinovi, zachránci židovských dětí v koncentračním táboře v Buchenwaldu, bude zahájen ve čtvrtek 3. 8. 2023 v 17:30 h vystoupením třebíčského tanečního souboru Yocheved na náměstí Rabína Ingbera před Zadní synagogou. Program celého letošního ročníku najdou zájemci na stránkách www.mkstrebic.cz, bližší informace ohledně vstupenek a rezervací lze získat v turistickém informačním centru Zadní synagoga, na tel. čísle 568 610 023 nebo e-mailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .
Leona Saláková