Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Výstava fotografií a grafik v Předzámčí
Výstava fotografií a grafik v Předzámčí PDF Tisk Email
Neděle, 25 Červen 2023 00:00

Dne 28. června proběhne ve Výstavní síni Předzámčí slavnostní vernisáž výstavy fotografií a grafik Diversis homini. Diversis animali. Autorkou je fotografka Blanka Hromicová, která k sobě přizvala fotografa Tomáše Kratochvíla a výtvarnici Petru Janouškovou. Společně představí různorodý soubor fotografií a grafik, které spojuje téma člověka a zvířete.

Blanka Hromicová je amatérská fotografka, která fotí výhradně na mobilní telefon, nejčastěji černobílé snímky. „Na černobílých fotografiích mám ráda kontrast a jinakost. Obvykle vše vzniká spontánně, většinou je to rychlá a náhodná situace...a stíny, to je nejvíc“, prozrazuje o své tvorbě sama autorka.

Tomáš Kratochvíl je rovněž nadšený amatér. Fotografování je ale jeho velkým koníčkem již od dětství. Jeho záběr je široký, od ledňáčků na řece v Třebíči až po nosorožce v Indii. Nejvíce se však věnuje reportážní a cestovatelské fotografii. Zejména si zamiloval jižní Asii a Blízký východ.

Dvojici fotografů doplňuje svými grafikami výtvarnice Petra Janoušková. Ta vystudovala anglickou a americkou literaturu a dějiny umění na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Zájem o kulturní dějiny a antropologii je patrný i v její tvorbě. Je obdivovatelkou zejména Inuitského umění, ale i jiných původních národů, stejně tak divoké přírody. Nejčastěji tvoří velkoformátové smaltované obrazy, v nichž najdete stylizované krajiny, člověk i zvířata, zvláště ptáky, jako symboly svobody a všeho nespoutaného. Věnuje se rovněž grafickým technikám, kde se objevují kromě přírody a zvířat i amorfní tvary, otisky, inspirované holotropním dýcháním.

Výstava bude ve Výstavní síni Předzámčí k vidění až do 6. 8. 2023.

 

Aneta Bartoňová

 

Aktualizováno Pondělí, 26 Červen 2023 12:22