Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Část výtěžku Postní almužny podpoří rodinu z rané péče
Část výtěžku Postní almužny podpoří rodinu z rané péče PDF Tisk Email
Středa, 14 Červen 2023 00:00

Úterní odpoledne 30. května se v sídle Rané péče Třebíč neslo ve znamení dobrého skutku.

Pracovnice z oddělení PR a fundraisingu Oblastní charity Třebíč, Barbora Havlíková a Pavlína Juráňová, přijely předat symbolický šek v hodnotě 25 000 korun mladé rodině. Finance získané během Postní almužny 2023 poputují ve prospěch synů Filipa a Karla Chlubnových, kteří se potýkají se zdravotním postižením.

Smyslem Postní almužny je zříci se v období 40denního půstu před Velikonocemi některých požitků a ušetřené finance následně věnovat potřebným. Oblastní charita Třebíč v letošním roce vybrala prostřednictvím 175 schránek, takzvaných postniček, úctyhodných 90 975 korun. Část peněz putovala, mimo jiné, na podporu rané péče ve městě. „Poté, co nás pracovnice z odd. propagace a fundraisingu oslovily s nabídkou spolupráce, jsme s kolegyněmi daly hlavy dohromady a vytipovaly rodinu, která se stará o dva postižené chlapce. Starší Filípek, kterému zanedlouho budou 4 roky, se potýká se spastickou formou dětské mozkové obrny. Mladšího Karlíka, který nedávno oslavil 2. narozeniny, pro změnu trápí hypotonie a reflux. Oba tak vyžadují každodenní nepřetržitou péči, která je pro jejich rodiče fyzicky i psychicky velmi náročná. Doufáme, že věnované finance dopomůžou k dalšímu posunu v psychomotorickém vývoji chlapců,“ řekla Danuše Soldánová, koordinátorka služby.

„Děti intenzivně rehabilitují. Navštěvují fyzioterapii, ergoterapii, hiporehabilitaci, logopedii a absolvují mnohá další lékařská vyšetření, která nejsou hrazena ze zdravotního pojištění. Rodina se musí finančně podílet na pořízení speciálních rehabilitačních a kompenzačních pomůcek. Nezbytností je i každoroční návštěva lázní,“ doplnila Markéta Novotná, poradkyně rané péče, která Chlubnovým poskytuje konzultace.

Rodina dar přijala s povděkem. „Mockrát děkujeme za finanční dar Oblastní charitě Třebíč i zdejším pracovnicím rané péče za to, že vybraly právě nás. Právě jsme se vrátili z lázní v Klimkovicích, kde oba kluci udělali velké pokroky. Viditelné výsledky představují tu správnou motivaci, která nás žene kupředu. Nesrovnáváme se s ostatními a snažíme se udělat maximum pro to, aby se Filípkovi s Kájou vedlo co možná nejlépe. A to je možné právě i díky lidem, jako jste vy,“ ocenila paní Chlubnová.

Marie Paločková