Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Město zlepšuje životní podmínky zeleně moderními postupy
Město zlepšuje životní podmínky zeleně moderními postupy PDF Tisk Email
Sobota, 27 Květen 2023 00:00

Ve druhé polovině května nechal Odbor životního prostředí ošetřit vybrané stromy a keře na území města takzvanou geoinjektáží. Ta zlepšuje propustnost půdy, kypří ji a zároveň se jejím prostřednictvím dostanou ke stromům a keřům živiny pro zlepšení půdní mikroflóry.

Ošetření proběhlo u části lipového stromořadí v parku na Hrádku, na Bráfově třídě byly takto ošetřeny babyky, stresované stísněným prostorem zelených pásů v uličním stromořadí, dále prosychající lípa před kostelem v Hasskově ulici a část tisového bludiště u zámku v místech, kde vysazené tisy vykazují zpomalený růst.

V Německu vyvinutá metoda geoinjektáží je využívaná především v zahraničí. V naší republice je relativně nová. Cílem tohoto ošetření je zlepšení půdních podmínek v prokořenitelném prostoru ošetřovaných dřevin, zejména v případě, kdy je půdní profil utužený předchozím provozem.

Princip ošetření spočívá v tom, že se v pravidelných rozestupech v okolí ošetřované dřeviny zarazí do země dutá sonda, jíž se do prostoru kořenů zavede kompresorem stlačený vzduch. Ten, aniž by došlo k poškození kořenů, způsobí rozrušení a provzdušnění zhutněných vrstev půdy. Pro zabránění rychlému zpětnému slehnutí provzdušněných půdních horizontů je pomocí stejné sondy a  tlakového vzduchu do takto vzniklých pórů zafoukán granulovaný minerální přípravek Terramol s hnojivými aditivy. Touto metodou lze zlepšit nejen fyzikální vlastnosti půdy jako je provzdušnění, prokypření a zvýšení propustnosti, ale také aplikovat přípravky zlepšující schopnost půdy jímat vodu, dávkovat různá hnojiva, živiny a spory symbiotických hub pro oživení půdní mikroflóry.

 

V následujícím čase bude vyhodnocován přínos provedeného ošetření ke zlepšení růstových parametrů ošetřených dřevin a zlepšení vsakovacích schopností půdy na takto ošetřených plochách. Pokud se použitá metoda osvědčí, bude město v její aplikaci pokračovat i v budoucnosti.

Irini Martakidisová

 

Aktualizováno Pátek, 26 Květen 2023 20:17