Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy VZPOMÍNKOVÁ AKCE K UCTĚNÍ OBĚTÍ HOLOCAUSTU
VZPOMÍNKOVÁ AKCE K UCTĚNÍ OBĚTÍ HOLOCAUSTU PDF Tisk Email
Pátek, 19 Květen 2023 00:00

Městské kulturní středisko Třebíč připravilo na neděli 21. května 2023 v Zadní synagoze vzpomínkovou akci k uctění památky židovských obyvatel Třebíče a okolí, jejichž životy byly zmařeny v koncentračních a vyhlazovacích táborech.

„Vzpomínkové setkání bude zahájeno v 16 hodin koncertem Srdce a fontána, vokálního noneta s autorskou hudbou Ofera Ben-Amotse, současného izraelského skladatele,“ zve na akci Vendula Polivková, pracovnice TIC Zadní synagoga.

V 17 hodin bude následovat přibližně dvacetiminutová procházka se zastávkou u nově položených Kamenů zmizelých. V letošním roce bude v židovské čtvrti na ulici Subakova položen kámen pro Leopolda Schwarze, na Karlově náměstí budou umístěny kameny pro Hanuše Felixe a Antonína Grünbergera a na ulici Smila Osovského pro Artura Braunfelda.

 

V květnu 1942 byly z Třebíče vypraveny dva transporty do terezínského ghetta. V prvním transportu s označením Av odjelo 18. května 720 Židů, v druhém s označením Aw o čtyři dny později 650 Židů. Osvobození se dočkalo pouhých šedesát.

Eva Veškrnová

 

Aktualizováno Středa, 17 Květen 2023 13:13