Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Ve školce bude přírodní zahrada
Ve školce bude přírodní zahrada PDF Tisk Email
Neděle, 14 Květen 2023 00:00

Ve čtvrtek 25. května proběhne na zahradě mateřské školy DUHA výsadba celkem 500 trvalek a 22 keřů, za účasti dětí a rodičů. Jedná se o součást úpravy školní zahrady na přírodní zahradu. Na projekt získalo město dotaci 127 tisíc korun z grantového programu Zelené oázy.

Vybudujeme místo, které bude pastvou a úkrytem pro hmyz, ptáky a drobné živočichy. Jedná se o jeden z pilotních projektů adaptační strategie města na dopady změny klimatu, opatření k vytváření druhově pestrých biotopů. Vybrané rostliny a keře jsou přizpůsobené suchému prostředí a lze je najít v okolní přírodě.

V zahradě budou dva samovýsevné záhony, oseté léčivými bylinami, které jsou schopné samovolného přesévání. Poroste zde divizna, sléz, heřmánek, měsíček nebo brutnák. Před terasou budou tři vyvýšené záhony s bylinkami, kde bude vysázen libeček, pažitka, máta, meduňka, yzop nebo tymián.

Ve stínu pod borovicemi bude vytvořeno lesní zátiší s trouchnivým dutým kmenem, v jehož blízkosti bude růst jahodník měsíční, kakost a červený rybíz. Kmen pochází z pokácených jírovců od blízkého rybníka a poskytne životní prostor pro dřevokazný hmyz.

V keřových pásech budou vysázeny aronie, josty, rybízy a dřín, které kvetou brzy na jaře. Na svazích v areálu školky porostou trnky a černé bezy, které se také vyskytují v přilehlém Týnském údolí.

Trávník před vstupem do budovy nahradí štěrkový záhon, kde porostou řebříčky, kopretiny, mavuně, třapatkovky, rozchodníky a hvězdnice. Záhonem bude vedena mlatová pěšina, lemovaná mateřídouškou, hvozdíky, kostřavami a kavylem.

U pískoviště stojí seskupení durbachitových balvanů, typických pro místní krajinu, kolem nichž budou vysázeny koniklece. Děti dostanou také stavebnici hmyzího hotelu a ptačí budky, které si ve školce sestaví a následně umístí do zahrady.

Irini Martakidisová