Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zástupci města popřáli třebíčské rodačce k 95. narozeninám
Zástupci města popřáli třebíčské rodačce k 95. narozeninám PDF Tisk Email
Sobota, 13 Květen 2023 09:08

Rodačka z Třebíče, hraběnka Anna Marie Waldstein-Wartenberg oslavila 30. dubna letošního roku 95. narozeniny.

Do Vídně, kde žije od roku 1947, jí jel popřát starosta Pavel Pacal a místostarosta Pavel Franěk a předali jí tím vzkaz, že Třebíč má o ni zájem a že si velmi váží jejího přínosu pro českou literaturu a dějiny města.

Paní hraběnka na rodnou Třebíč vzpomíná jako na svoji domovinu, na město svého dětství a dospívání. To, mimo jiné, popsala ve své knize Když byla Třebíč ještě valdštejnská. Kniha je souborem jejích vzpomínek a záznamů jejího deníku z válečných let. Kniha má podtitul Vzpomínky Starorakušanky na léta 1038 – 1968. Velká část je věnována jejímu životu v Třebíči, radosti z konce války i nucenému útěku do Rakouska. Na konci předmluvy Anna Marie napsala: „Třebíč je a zůstane mou skutečno domovinou. Zůstala nostalgická vzpomínka na krásnou zemi našeho dětství“. Křest knihy, kterou vydalo Muzeum Vysočiny Třebíč, se konal v roce 2014.

Citace z webu Paměť národa:

"Hraběnka Anna Maria Waldstein-Wartenberg se narodila 30. dubna 1928 v Borovině u Třebíče. Brzy zemřel její otec a mladší sestra. Další sestra zemřela v roce 1945. Její starší bratr Berthold narukoval do wehrmachtu a padl do zajetí, nakonec se ale zdárně dostal do Vídně. Těsně po válce Anna Maria krátce žila u strýce v Rakousku, po čase se na Moravu vrátila. V roce 1947 s matkou a babičkou definitivně přesídlily do Rakouska. Nejprve rodina bydlela v Pressbaum u Vídně, kvůli dojíždění ale koupili byt ve Vídni. Anna Maria Waldstein pracovala jako sekretářka v několika firmách, pobývala studijně v Anglii a navštívila také Řím. Zapojila se do dobrovolnických aktivit v Maltézské pomoci. Spolu s bratrem a švagrovou pomáhali uprchlíkům jak maďarského lidového povstání v roce 1956, tak i emigrantům z Československa po srpnové invazi roku 1968. Pomáhala organizovat distribuci léků do zemí východního bloku. S Československem zůstávala v kontaktu, Česko považuje za svůj domov. To zdůrazňuje i ve své knize Když byla Třebíč ještě valdštejnská, na jejímž křtu v Třebíči byla v roce 2014 osobně přítomna."

Irini Martakidisová

 

Aktualizováno Sobota, 13 Květen 2023 09:13