Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíčané oslavili Den vítězství
Třebíčané oslavili Den vítězství PDF Tisk Email
Úterý, 09 Květen 2023 06:44

V pondělí 8. května se na Podzámecké nivě v Třebíči konaly oslavy 78. výročí ukončení druhé světové války

Oslavy uspořádalo město Třebíč, společně s Městským kulturním střediskem a zúčastnilo se jich zhruba 2 tisíce lidí. Lidé se od 16 hodin mohli užít pohodovou atmosféru s Originálním pražským synkopickým orchestrem, podpořenou tanečním vystoupením ZUŠ Třebíč. Oslavy vhodně doplnila prezentace historických vozidel Veteran car clubu, pro návštěvníky bylo připraveno také občerstvení.

Program pokračoval slavnostním projevem starosty města Pavla Pacala, který v něm mimo jiné zmínil:

„Dlouhá léta jsme žili v relativním klidu a míru a blahobytu. Svět se ale změnil. Lidé se změnili. Naše společnost je ideologicky, politicky i společensky rozdělená. Na východě zuří nesmyslná válka na Ukrajině, vyvolaná fanatismem dalšího jediného ruského vůdce, Putina. V době, kdy by si lidstvo mělo užívat nejmodernějších vymožeností, pokroků vědeckých i lékařských výzkumů a starat se o udržení přírodního bohatství planety, probíhají boje o území, které se nějakým způsobem dotkly nejenom celé Evropy. Zbytečně. Marně ztracené mladé životy. Marně zničená města.“

V 17 hodin přišel zlatý hřeb oslav v podobě seskoku sedmi výsadkářů z letecké základny Náměšť nad Oslavou. Všichni seskok s napětím sledovali a nadšeně výsadkářům tleskali. Děkujeme všem za důstojné oslavy konce války, za důstojné oslavy míru.

Irini Martakidisová

 

Aktualizováno Úterý, 09 Květen 2023 06:50