Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Den Země přilákal spoustu lidí, i díky krásnému počasí
Den Země přilákal spoustu lidí, i díky krásnému počasí PDF Tisk Email
Úterý, 25 Duben 2023 13:07

V pátek 21. dubna se na Karlově náměstí v Třebíči konal Den Země.

Tato osvětová akce byla svým zaměřením určena především pro děti z třebíčských mateřských a základních škol, zúčastnit se ale mohla i široká veřejnost. Na několika stanovištích si děti mohly vyzkoušet sázení semínek do kompostů, který si lidé mohli vzít i domů, hravé a vědomostní stanoviště zde měla společnost Lesy ČR, Chaloupky, ESKO-T, Vodárenská akciová společnost, Zera, Trash Hero, ASEKOL, projekt Globe, Zastupitelstvo mladých a další.
Nejviditelnějším stanovištěm byl vysypaný kontejner na komunální odpad a následný rozbor těchto odpadů. Kontejner přivezla společnost ESKO-T z třebíčské části města Horka-Domky. Na třídění a rozboru 300 kg odpadu se podíleli pracovníci společnosti společně se studenty SPŠT. Za 120 minut vytřídili 248 kilogramů odpadů, které jsou tříditelné a je možné je dále využít a recyklovat. „Alarmující je, že 36 procent odpadu tvořil bioodpad, tedy vyhozené potraviny, 17 procent plast a 12 procent papír. Pouhých 52 kg z celkových 300 kg odpadů je netříditelných, tedy určených na skládku,“ uvedla v tiskové zprávě Pavlína Buršíková ze společnosti ESKO-T.

Součástí oslav Dne Země byla také přednáška na téma Odpadní plasty a další recyklovatelné materiály – co se s nimi děje? A má to smysl?, která se konala ve čtvrtek 20. dubna, a také akce Ukliďme si Třebíč a Čistá Vysočina. Do úklidu svého okolí se zapojily třebíčské školy a školy, sportovní a volnočasové organizace, zaměstnanci třebíčského městského úřadu a široká veřejnost.

Všem zúčastněným děkujeme.

Irini Martakidisová

 

Aktualizováno Úterý, 25 Duben 2023 13:11