Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Delegaci z jihokorejského Kjongdžu nadchla bazilika
Delegaci z jihokorejského Kjongdžu nadchla bazilika PDF Tisk Email
Pátek, 14 Duben 2023 00:00

V pátek 17. března navštívili Třebíč zástupci jihokorejského města Kjongdžu (anglicky Gyeongju). Město Kjongdžu leží v provincii Kjongsang v jihovýchodní části Jižní Koreje, má 264 tisíc obyvatel a požádalo Třebíč o partnerství.

Starosta Kjongdžu Joo Nak young se starostou Třebíče Pavlem Pacalem podepsali Dohodu o vzájemné spolupráci, která si klade za cíl přispět k rozvoji přátelství a spolupráce mezi městy v oblasti historie, kultury, sportu i jaderné energetiky.
Kjongdžu bylo hlavním městem království Sjednocená Silla (668-936), tehdy neslo název Kumsong – Zlaté město. Toto období korejských dějin je považováno za zlatou kulturní éru, o čemž svědčí velké množství zachovaných památek ve městě – královské hrobky, observatoř, jezero Anapči s pavilony, i v okolí města – klášter Pulguksa, jeskyně Sokkuram, tesané skalní reliéfy, historická vesnice Jangdong. Historická oblast Kjongdžu byla v roce 2000 zapsána na seznam UNESCO. V Kjongdžu sídlí společnost KHNP, která je jedním z uchazečů o dostavbu elektrárny v Dukovanech a v Třebíči se aktivně podílí mimo jiné například na financování zimního stadionu.

Delegace si prohlédla Třebíč, Baziliku sv. Prokopa, Zadní synagogu i židovské město. Třebíč všechny nadchla bohatou historií, kterou mají obě města společnou.
Partnerství bude uzavřeno v srpnu při slavnostech u příležitosti 20. výročí zápisu třebíčských památek na seznam UNESCO.
Irini Martakidisová

 

Aktualizováno Čtvrtek, 13 Duben 2023 07:28