Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy 23. narozeniny NZDM Ambrela
23. narozeniny NZDM Ambrela PDF Tisk Email
Čtvrtek, 13 Duben 2023 07:05

V pondělí 3. dubna 2023 oslavilo nízkoprahové zařízení pro děti a mládež krásných 23 let svého působení. Za tuto dobu prošlo službou velké množství dětí a mládeže, změnil se název, obměnili se pracovníci, klienti přicházejí a odcházejí podle toho, jak potřebují, a jak stárnou.

Co se ale nezměnilo, je poslání, které toto zařízení má od založení až po současnost. Být nablízku potřebným, přehlíženým, odstrkovaným a jiným způsobem znevýhodněným dětem a mládeži z našeho města a okolí, mít jejich důvěru, aby za námi, pracovníky, mohli kdykoli přijít, i když se nezachovali dobře, i když udělali zlou věc, protože všechno se dá napravit, odčinit, odpustit, pokud člověk sám chce. Být takovým „deštníkem“, kde najde člověk bezpečí v bouři a dešti.

A jak to všechno začalo? Na základě projektu Zdravého města se v r. 1999 začalo v Třebíči pracovat s romskými dětmi předškolního věku pod vedením PhDr. et PaeDr. Jany Matějkové. Když projekt končil, převzala tuto aktivitu Oblastní charita Třebíč a 3. dubna 2000 zahájilo svou činnost Romské centrum. Věk dětí, které do centra přicházely, se pohyboval od 4–12 let. Hlavním cílem bylo připravit předškolní děti na vstup do základní školy a dále je provázet v průběhu školní docházky. Během pěti let fungování centra se z předškoláků stávali školáci a toužili stále centrum navštěvovat. Pracovníci si uvědomovali potřebu věnovat se těmto dětem. Proto se centrum otevřelo pro školáky odpoledne a předškolákům zůstalo dopoledne.

 

Od r. 2006 se změnil název na „Ambrela – Komunitní centrum pro děti a mládež Třebíč“. Změnila se i cílová skupina. Od r. 2006 mohly komunitní centrum navštěvovat děti a mládež ve věku od 6–20 let. V r. 2017 dostalo nový název a nyní se sociální služba jmenuje Ambrela – nízkoprahové zařízení pro děti a mládež a je takto uvedena i v registru sociálních služeb. Výraz nízkoprahový znamená „dostupný, neodrazující od vstupu“. V současné době mohou zařízení navštěvovat klienti ve věku 7-21 let. Od června r. 2018 se naše služba stala součástí organizace ČAS - České asociace Streetwork.

Děkujeme Všem, kteří s námi byli v průběhu let, a všem, kteří nás podporují. Vnímáme, že tato práce má smysl a věříme v dalších minimálně 100 úspěšných let.

Marie Paločková

 

Aktualizováno Čtvrtek, 13 Duben 2023 07:09