Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy FRANTA
FRANTA PDF Tisk Email
Čtvrtek, 06 Duben 2023 00:00

Rodák z Třebíče vystavuje v sídle UNESCO v Paříži
František Mertl alias FRANTA. Třebíčský rodák a čestný občan města, který od padesátých let minulého století žije se svojí ženou Jacqueline na jihu Francie. Malíř a sochař, jehož díla byla vystavena ve světových prestižních galeriích v Německu, Japonsku, Spojených státech i ve Francii a České republice má nyní ve spolupráci s českým velvyslanectvím výstavu v pařížské centrále organizace UNESCO. Výstava s názvem „Ve jménu koho, ve jménu čeho“ odsuzuje násilí na člověku a kritizuje války minulé i současné.

Vernisáž výstavy v Paříži proběhla 24. března pod záštitou českého velvyslance Michala Fleischmanna. Kurátorem výstavy byl francouzský umělecký kritik Christian Noorbergen.
Vernisáže v sídle UNESCO se na Frantovo přání zúčastnili zástupci Třebíče, starosta Pavel Pacal, místostarostové Miloš Hrůza a Pavel Janata, tisková mluvčí Irini Martakidisová a ředitelka městského kulturního střediska Nikola Černá. Zástupci města využili příležitosti a předali výtvarníkovi dar k jeho 93. narozeninám, které v březnu oslavil.
„Jsem hrdý na rodáka z našeho města. Člověk, který se narodil v Třebíči a nikdy na ni nezapomněl. Muž, který toho ve světě tolik dosáhl, byť jeho osud nebyl vůbec jednoduchý. Jeho životní dílo oslovuje lidi po celém světě, přesto zůstává skromný,“ řekl starosta Třebíče Pavel Pacal a dodal: „Je v tom symbolika. Třebíčský rodák dosáhl světového věhlasu a vystavuje v sídle UNESCO. A Třebíč letos oslaví dvacáté výročí zápisu třebíčských památek na seznam UNESCO.“ Na Frantův srdečný a vřelý vztah k rodnému městu poukázalo také občerstvení. Pro hosty vernisáže byla připravena třebíčská ZONka, kterou k této příležitosti přivezl majitel společnosti ZON Ferdinand Kubeš z Třebíče.
František Mertl daroval Třebíči před deseti lety svoje obrazy, aby zde mohla být zřízená stálá galerie. Moderní výstavní prostor je v Národním domě. Díla v galerii jsou průřezem celoživotní tvorby umělce.
Franta je čestným občanem rodné Třebíče a od začátku letošního roku také čestným občanem francouzského města Vence, kde se svojí ženou dlouhá léta žije.
František Mertl, FRANTA
Narodil se 16. března 1930 v Třebíči. Studoval na Vyšší škole uměleckého průmyslu v Brně a na pražské Akademii výtvarných umění. Při studijním pobytu v Itálii v roce 1956 se poznal s francouzskou studentkou italštiny, Jacqueline Sussan, se kterou se později oženil. Spolu vychovali dvě děti, syna Pierra a dceru Catherine. Žijí v Provence, na jihu Francie, kam Franta v roce 1958 emigroval přes Západní Berlín. Nevyčerpatelným zdrojem inspirace je pro umělce po celou dobu lidská postava. Poukazuje také na válečné konflikty, terorismus, ekologické problémy planety, nadprodukci odpadu i zneužívání techniky. Velkou inspiraci čerpal při svých četných cestách do Afriky v osmdesátých letech minulého století.
Franta emigroval jako čerstvý absolvent malířské akademie. Jeho osoba i dílo byly po následující desetiletí v jeho vlasti nežádoucí, k čemuž v nemalé míře přispěla i skutečnost, že Frantův otec bojoval jako legionář na italské frontě a po okupaci Československa patřil k příslušníkům našich zahraničních vojsk, která se formovala ve Francii. Tato skutečnost ovlivnila i Frantovo zastoupení v galerijních sbírkách v České republice, kde se však s umělcovou tvorbou přesto v mnoha institucích setkáme. Jeho díla se nacházejí v Národní galerii v Praze, v Českém muzeu výtvarných umění v Praze, v Moravské galerii v Brně, v Muzeu města Brna na Špilberku, v Galerii výtvarného umění v Ostravě, v Muzeu Vysočiny Třebíč a v třebíčském Národním domě. Ve Francii, která se stala Frantovým druhým domovem, vlastní jeho díla instituce jako například Centre Pompidou v Paříži, Musée d´ Art Moderne de la Ville de Paris a více než dvě desítky dalších veřejných muzeí a nadací. Franta je autorem celoevropského významu a částí svého díla přesáhl i hranice evropského kontinentu – jeho obrazy, kresby, sochy a grafiky jsou dnes součástí takřka šedesáti významných veřejných sbírek prakticky po celém světě. V soukromých sbírkách je Frantovo zastoupení doslova nespočetné.
Irini Martakidisová