Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Karlovo náměstí soutěží ve Zlaté jeřabině
Karlovo náměstí soutěží ve Zlaté jeřabině PDF Tisk Email
Pátek, 10 Březen 2023 15:59

Kraj Vysočina vypsal jako každoročně soutěž Zlatá jeřabina. V letošním ročníku má město Třebíč dvě žhavá želízka v ohni. V kategorii Péče o kulturní dědictví soutěží s revitalizací Karlova náměstí, v kategorii Kulturní aktivita s expozicí Zmizelá Třebíč – archeologie a dějiny města. Hlasování probíhá od 1. do 31. března letošního roku. Projekty, které se umístí na prvních třech místech, vyhrají 50, 30 a 15 tisíc korun.

Karlovo náměstí je součástí Městské památkové zóny Třebíč a řadí se mezi největší v České republice. Jeho revitalizace probíhala v letech 2020 – 2022 a nyní více než kdy dříve slouží jako místo trhů, jarmarků, společenských a kulturních akcí pro obyvatele města a zároveň je v aktuální podobě důstojným vstupním prostorem pro návštěvníky třebíčských památek UNESCO.

Díky rekonstrukci Karlova náměstí máme za sebou také nejrozsáhlejší archeologický průzkum historického centra města. Řada unikátních nálezů, včetně zbytku zlatem zdobené boty nebo heraldického odznaku dosud nezjištěného rodu, je vystavena v expozici Zmizelá Třebíč v budově Předzámčí. Nálezy odkryly, jak vypadalo město v době raného a vrcholného středověku mezi 12. a 15. stoletím. Součástí expozice je historický film o Třebíči od středověku do 20. století.

 

Irini Martakidisová

 

Aktualizováno Pátek, 10 Březen 2023 16:01