Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Fyzikální soutěž „Vím proč“ opět startuje
Fyzikální soutěž „Vím proč“ opět startuje PDF Tisk Email
Středa, 01 Únor 2023 07:59

Za videa s pokusy rozdá dohromady až půl milionu korun

Deset tisíc do vlastní kapsy a 200 tisíc pro svou školu, tolik mohou vyhrát účastníci oblíbené fyzikální soutěže Vím proč, kterou od 1. února spouští Skupina ČEZ pro žáky základních a středních škol. Celkem mají organizátoři připraveno na výhry půl milionu korun. Autoři nejlepších natočených pokusů dostanou šeky na osobní on-line nákupy, školy obou vítězných týmů pak obdrží 200 tisíc korun na vybavení pro výuku. Další ceny čekají také na vítěze speciálních kategorií: video natočené ryze dívčím týmem, video zaměřené na čisté zdroje energie nebo jadernou fyziku a video s největším počtem hlasů.

Legrace s fyzikou? Celostátní soutěž „Vím proč“ už podeváté ukazuje, že fyzika je mnohem víc než jen vzorečky a že se s ní dá zábavně experimentovat. Úkolem účastníků je natočit na video pokus, kterým vysvětlí nějaký fyzikální jev nebo zákon. Nepotřebují k tomu přitom žádné speciální vybavení: fyzika je totiž všude kolem nás, takže si klidně vystačí s předměty, které se najdou v každé domácnosti nebo garáži. Loňští finalisté se například pokoušeli vyrobit plazma z hroznového vína v mikrovlnce, nebo si sestavili elektrickou kytaru z obyčejného rýče.

V roce 2021 se v kategorii základních škol a mladších ročníků víceletých gymnázií umístil na druhém místě trojlístek kamarádů – a vítězů z roku 2020 – z Gymnázia Moravský Krumlov. Osvědčená sestava ve složení Ondřej, Daniel a Viktor tentokrát předvedla sérii pokusů na téma šíření tepla. Tepelnou vodivost různých materiálů předvedli například pomocí kostek ledu nebo kousků másla.

 

Jiří Bezděk

 

Aktualizováno Středa, 01 Únor 2023 08:05